Ekológia

Ako môže obojstranná tlač šetriť vašu peňaženku a životné prostredie

"Ak je tlač u vás na každodennom poriadku, tak potom obojstranná tlač pre vás pravdepodobne nie je novinkou, práve naopak. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. marca 2024 10:37, aktualizované 20. marca 10:36
Foto: pexels.com
Vďaka tejto možnosti je tlač lacnejšia, ale zároveň prináša aj používateľsky prívetivejšie výstupy. Ešte sa s ňou celkom nekamarátite a vlastne ani netušíte, ako tlačiť obojstranne? Nevadí! V nasledujúcich riadkoch vás nielen naučíme, ako tlačiť obojstranné dokumenty, ale stručne vám vysvetlíme, prečo je výhodnejšia oproti jednostrannej tlači.

Ako tlačiť obojstranne na akejkoľvek tlačiarni


Rozhodne nie je pravda, že kúpou eco friendly náplní ušetríte životné prostredie a peňaženku zase kúpou alternatívnych (kompatibilných) náplní do tlačiarne, ktorých cena je výrazne nižšia ako cena originálov. Využívanie možnosti obojstrannej tlače je tiež výborným spôsobom, ako znížiť spotrebu papiera. Skvelé je, že každá tlačiareň na svete môže vďaka tomu tlačiť obojstranne. Takže sa absolútne nemusíte obávať, že by to tá vaša nedokázala.

Ak vlastníte novšiu tlačiareň, určite má možnosť obojstrannej tlače. V takom prípade stačí pred začatím tlače vybrať možnosť obojstrannej tlače z ponuky v počítači, tablete alebo telefóne. Keď to urobíte, nemusíte sa o nič starať a tlačiareň v kombinácii so zdrojom tlače automaticky vytlačí dokumenty na obe strany listu papiera, a to dokonca tak, aby to dávalo zmysel z hľadiska postupnosti. Nemusíte sa teda obávať, že tlačiareň napríklad pri tlači brožúry vyhodí stránky mimo poradia.

Ak máte staršiu tlačiareň, ktorá prirodzene neponúka obojstrannú tlač, nezúfajte. V skutočnosti to pre vás znamená len to, že musíte zistiť, ako správne otočiť papier s výtlačkom na jednej strane tak, aby bol výtlačok na druhej strane orientovaný rovnakým spôsobom. Takže v podstate stačí urobiť skúšobný výtlačok, zorientovať sa podľa neho a potom otočiť papier tak, aby po vytlačení obsahu na prvej strane mohla tlačiareň správne vytlačiť druhý obsah na druhej strane. Jedinou väčšou nevýhodou tohto riešenia je, že musíte tlačiť po jednej strane, aby ste po dokončení vždy stihli výtlačok správne otočiť.

V oboch prípadoch je potrebné vziať do úvahy, že obojstranná tlač je vo všeobecnosti o niečo pomalšia ako jednostranná tlač, a to nielen z dôvodu potreby otočiť papier alebo ho "pretiahnuť" späť cez tlačiareň. Najmä pri atramentových tlačiarňach je zvyčajne potrebné chvíľu počkať, kým vytlačený obsah zaschne, inak ho tlačiareň môže rozmazať. Pri jednostrannej tlači to však nemusí byť problém, pretože atrament na predchádzajúcej strane môže zaschnúť skôr, ako sa vytlačí ďalšia strana, ktorá by sa hypoteticky mohla rozmazať.

Foto: pexels.com

Výhody obojstrannej tlače


Výhody obojstrannej tlače možno rozdeliť do dvoch úrovní, z ktorých jedna je úroveň šetrenia prírody a peňaženky, a druhá je úroveň produktivity a pohodlia. Pokiaľ ide o prvú úroveň, pravdepodobne ju netreba ďalej rozoberať. Obojstranná tlač je skrátka lacná tlač. Keď totiž začnete tlačiť obojstranne, spotreba kancelárskeho papiera sa výrazne zníži (ideálne až o polovicu), takže ho začnete kupovať menej často, a tým začnete šetriť. A čím menej papiera budete používať, tým budete logicky ekologickejší, pretože budete menej zaťažovať svet. Iste, môžeme hovoriť o tom, že papier je ekologický, ale vždy je lepšie nevyrábať nič ako niečo, čo je tak trochu zbytočné. A práve to je v skutočnosti tlač na jednu stranu namiesto obojstrannej tlače.

A ako súvisí obojstranná tlač s produktivitou a pohodlím? Jednoducho tým, že dvojstranové dokumenty budete mať blízko seba, takže vám napríklad nehrozí strata jednej z dvoch strán. A povedzme si na rovinu - aj papier sa zíde, ak ho bude viac. Ak teda potrebujete nosiť do školy alebo do práce veľa tlačených dokumentov, obojstranná tlač môže výrazne znížiť počet listov a váš chrbát alebo ramená vám za to poďakujú.

Môžete však tiež šetriť peniaze a planétu:
● kúpou alternatívnych náplní do tlačiarní,
recykláciou tonerov a kaziet alebo ich prípadným doplnením,
● celkovou minimalizáciou tlače a naopak čo najčastejším používaním elektronických verzií dokumentov,
● nastavením najnižšej možnej kvality tlače, čím sa zníži spotreba náplne, a tým sa predĺži jej životnosť.
Ako teda vidíte, existuje mnoho spôsobov, ako ušetriť peniaze a prírodu pri tlači, a je len na vás, koľko chcete v tom či onom ohľade ušetriť.

Komentáre