Cestovanie

WWOOF: Pomoc na ekofarme a cestovanie zadarmo

"Chcete spoznať cudziu krajinu a nebojíte sa zašpiniť si ruky? Možnou cestou je dobrovoľníctvo na ekologických farmách."

Romana Juhásová, 1. februára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník


Celosvetová výmenná sieť WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), teda v preklade „Celosvetové príležitosti na ekologických farmách“, je spojivom medzi dobrovoľníkmi, ktorí sa takpoviediac neboja lopaty a ekofarmami od výmyslu sveta. Jedna strana túži cestovať bez míňania, oddýchnuť si od ruchov veľkomesta, naučiť sa čosi o pestovaní. Druhá zas výmenou za ubytovanie, stravu a vedomosti ocení manuálnu výpomoc na svojom malom kúsku zeme. Či už ide o zber jahôd vo Veľkej Britnii alebo kávových zŕn na Havaji. Heslo znie „Mysli lokálne – konaj globálne!“.

Z veľkomesta do prírody


Táto forma ekologického cestovania sa zrodila viac-menej náhodne, keď v roku 1971 britka Sue Coppardová zápasila s problémom časovo skombinovať starosť o svoju vidiecku farmu a kancelársku prácu v Londýne. Pomoc našla v ľuďoch sebe podobných – pracujúcich v zhone veľkomesta, túžiacich po troche pokoja v prírode.

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Zorganizovala štvorčlenné víkendové brigády (za WWOOF pôvodne stálo „Working Weekends on Organic Farms“, teda pracovné víkendy na ekofarmách), veľmi úspešnú akciu, z ktorej vznikla obojstranne prínosná spolupráca a priateľstvá. Nápad sa postupne rozšíril do približne sto krajín sveta, medzi obľúbenými destináciami wwooferov je dnes Nový Zéland, Nepál, Peru či Uganda. Výnimkou nie je ani Slovensko, momentálne si na wwoof.sk možno vybrať z ôsmich ponúk.

Dobrovoľník sa nerovná nevoľník


Výhodou je i minimum byrokracie, ktorú snáď nikto nemá rád. Žiadne nekonečné „papierovačky“, všetko záleží na individuálnej dohode medzi dobrovoľníkom a gazdom, či už ide o dĺžku pobytu, ktorá sa pohybuje od niekoľkých týždňov po mesiace, náplň práce alebo nasadenie. Vo všeobecnosti však platí, že ide o výpomoc a počet odpracovaných hodín denne by nemal prekročiť číslo sedem (zväčša 4-5) a zároveň by to nemalo byť viac ako päť dní v týždni.

Základom pobytu prínosného a príjemného pre obe strany je jednoducho ľudská slušnosť a férovosť. Wwooferi nemajú nárok na finančnú odmenu, hostitelia zas na peniaze za ubytovanie. Ak sa dobrovolník začína cítiť skôr ako nevoľník, vzhľadom na to, že ho neviažu žiadne zmluvy, je slobodný kedykoľvek odkráčať. Poslaním projektu totiž nie je len práca samotná, neodmysliteľnou súčasťou je cestovanie a poznávanie tamojšej kultúry, v dobrom i zlom.

O aktuálnych možnostiach sa dozviete na wwoof.org, alebo ak máte v otázke destinácie jasno, na národných stránkach konkrétnych krajín.

Komentáre