Cestovanie

Svet na dlani s Work & Travel: Vybavovať začnite čím skôr!

"Teplé letné mesiace sú ešte v nedohľadne, ak ich ale chcete využiť naplno s Work & Travel USA, pre najvýhodnejšie ceny a najširšiu ponuku je na čase začať vybavovať už teraz."

Romana Juhásová, 16. januára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Leto prináša more možností pre rozšírenie obzorov – zahraničné stáže, jazykové kurzy, dobrovoľníctvo v rozvojových krajoch či zblíženie sa s cudzou kultúrnou prostredníctvom Work & Travel. Oficiálny kultúrno-výmenný program vlády Spojených štátov využívajú každoročne tisícky mladých z celého sveta, pretože im dáva šancu legálne pracovať, spoznávať, zdokonaliť angličtinu a následne si vychutnať skvelý pocit z cestovania za vlastné, poctivo zarobené doláre.

Agentúry odbremenia od formalít


Cieľovou skupinou sú študenti vysokoškolského, postrgraduálneho či nadstavbového štúdia s aspoň konverzačnými znalosťami anglického jazyka. Špecializované agentúry znesú starosť s vybavovaním formalít z vašich pliec, na Slovensku si môžete vybrať z ponuky Student agency, CKM, CCUSA či Career International a z rôznych typov balíkov služieb až po kompletný servis, keď agentúra sprostredkuje dokonca i samotnú prácu.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Tú si však množstvo študentov bez väčšej námahy zvládne zohnať aj samostatne či prostredníctvom kontaktov a tak ušetriť, úspech sa odvíja od vašej vlastnej iniciatívy a šikovnosti. Víza J1 vyhradzujú obdobie pre prácu medzi 15. májom a 15. septembrom, na čo si za odmenu možno dopriať 30 dní slobodného cestovania. Podmienkou je návrat najneskôr týždeň pred začiatkom vyučovacieho semestra na vašej univerzite, aby ste nerozhnevali nekompromisných pedagógov.

Začnite už teraz


Samotné vybavovanie zaberie dva až tri mesiace, odporúča sa ale začať čo najskôr, keďže je tomu úmerná výška ceny programu a leteniek a množstvo stále dostupných pracovných ponúk. Január a február sú ideálnym časom, zoženiete výhodné letenky a navyše niektoré agentúry ponúkajú novoročnú (platí do 24. januára) či neskôr valentínsku zľavu.

Work, Work, Work & Travel


Čo sa týka práce, oblek a business šaty nechajte doma v šatníku a prichystajte si pohodlné tenisky a nohavice, ktoré sa prípadne môžu i zašpiniť, pretože riaditeľ firmy z vás (zatiaľ) nebude. Pracovné miesta spadajú do oblasti hoteliérstva, gastronómie, stavebníctva, zamestnať sa možno i v zábavných a národných parkoch. Pre vysokoškolského študenta ašpirujúceho na prácu mysľou teda nič, čo by v životopise špeciálne oslnilo budúceho zamestnávateľa, jazykové znalosti a rozhľadenosť ale na druhej strane majú svoje pozitíva.

Obohacuje i práca v medzinárodnom tíme, rozvoj konverzačných schopností, učenie sa samostanosti, o cestovaní samotnom nehovoriac. Kristína, ktorá strávila tri sezóny v Ocean City v štáte Maryland to považuje za skvelú skúsenosť do života.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Podľa Lukáša, ktorý v Ocean City, jednom z najobľúbenejších destinácií, pracoval dve letá, ale veľké finančné zárobky človek očakávať nemôže, preto sa väčšina mladých uchyľuje k dvom zamestnaniam. Všetky poplatky spojené s programom a vycestovaním sú naozaj finančne náročné a kto má hlboko do vačku, môže využiť napríklad aj špeciálny Work and Travel úver.

V ponuke cestovných kancelárií figuruje aj Work & Travel vo Veľkej Británii a programy v Austrálii či na Novom Zélande.

Komentáre