Cestovanie

Vyberte sa na turistiku na Severný Spiš a Pieniny

" Vďaka projektu Spomienky na slovensko-poľské kuriérske chodníčky boli v oblasti Severného Spiša a Pienin vyznačené tri turistické trasy."

TASR, 14. mája 2016 10:00
Ilustračné foto - Na snímke pltníci prepravujú plť po Dunajci neďaleko Červeného Kláštora počas otvorenia pltníckej sezóny v Červenom Kláštore. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov. Na tomto území v ostatných dňoch vznikli turistické trasy dlhé 38 km, ktoré mapujú slovensko-poľské turistické chodníky a poukazujú aj na padlých vojakov.

"Hornatosť a bohatý lesný porast v oblasti Severného Spiša a Pienin priťahovali ľudí, ktorí v období vojny nemohli legálne prekračovať hranice. Preto v rokoch 1939 až 1944 prebiehala na slovensko-poľskom pohraničí intenzívna vzájomná spolupráca medzi poľskou kuriérskou službou a slovenskými ilegálnymi prevádzačmi," vysvetlila Zuzana Hambáleková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny. Doplnila, že trasy, ktoré slúžili na prechod poľským politickým emigrantom a Židom sa dnes nazývajú slovensko-poľské kuriérske chodníčky.

Vďaka projektu Spomienky na slovensko-poľské kuriérske chodníčky boli v oblasti Severného Spiša a Pienin vyznačené tri turistické trasy. "V celkovej dĺžke 38 km sú vybudované oddychové miesta s lavičkami a tabuľami s informáciami o histórii slovensko-poľských kuriérov. Projekt realizovalo mesto Stará Ľubovňa v spolupráci s poľským partnerom Piwniczna-Zdroj," informovala Hambáleková.

Prvá trasa vedie zo Starej Ľubovne na Ľubovniansky hrad cez Oslí vrch a Doštenské sedlo až po Mníšek nad Popradom. Druhá cesta začína na Osliom vrchu a pokračuje cez sedlo Vabec, Medvedelicu až po Eliášovku. Posledná trasa je smeruje z Doštenského sedla cez Hraničné a končí na Chatách.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Barabášov Bhután: Hľadanie šťastia ocenili na festivale v Indii
Oravský hrad a hrady Strečno a Budatín odštartovali turistickú sezónu
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jesenského do Zvolena
Toto sú slovenské lokality v Zozname svetového dedičstva UNESCO

Komentáre