Cestovanie

VIDEO: Spoznajte metropolu Gemera inak, Revúca má novinku pre turistov

"Cieľom je priblížiť dejinné udalosti mesta a život predkov v Revúcej prostredníctvom národných kultúrnych pamiatok a iných pamätihodností."

TASR, 15. júna 2016 11:00
Na snímke bývalý Mestský dom v Revúcej, dnes sídlo mestského úradu v Revúcej. Foto: TASR/Branislav Caban
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca, ktorú v tomto roku začalo organizovať tamojšie Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG). Ako TASR informovala jeho lektorka Lucia Koreňová, ktorá bude na Potulkách sprievodkyňou, cieľom je priblížiť dejinné udalosti mesta a život predkov v Revúcej prostredníctvom národných kultúrnych pamiatok a iných pamätihodností.

„Ďalším zámerom je poukázať na skutočnosť, že v Revúcej sú rôzne miesta, ktoré prispeli k národno-buditeľskému hnutiu v 40. až 70. rokoch 19. storočia,“ priblížila Koreňová, podľa ktorej chce MPSG touto aktivitou zároveň zviditeľniť mesto a jeho históriu návštevníkom sprostredkovať voľnejšou formou cez rôzne príbehy.



Turisti majú možnosť vybrať si z dvoch trás Potulky. „Veľký okruh obsahuje návštevu miestneho evanjelického kostola a fary, pôvodnú a novšiu budovu Prvého slovenského gymnázia, Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca a Mestský dom, v ktorom dnes sídli mestský úrad. Uvidia tiež Mestský hostinec i takzvaný Nandražiho dom a do okruhu je zahrnutý tiež Mestský cintorín a pomník padlým v prvej svetovej vojne. Súčasťou trasy je i niekoľko meštianskych domov vrátane rodného domu generála Rudolfa Viesta,“ vymenovala referentka. Dodala, že v rámci malého okruhu je počet navštívených miest menší a zahŕňa pamiatky v centre mesta.

Na snímke novšia budova Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Foto: TASR/Branislav Caban


„Potulku budeme organizovať hlavne počas sezóny v mesiacoch júl až august, kedy bude naše múzeum otvorené aj počas víkendov a na podujatie nebude potrebné nahlasovať sa vopred. V prípade záujmu ľudí, ktorí sa nám vopred ozvú telefonicky či e-mailom, ju však budeme organizovať aj ktorúkoľvek sobotu či iný deň mimo letnej turistickej sezóny,“ uviedla Koreňová s tým, že nie je potrebný žiadny minimálny počet účastníkov, akciu zorganizujú aj pre jedného záujemcu. „Potulka sa však nebude konať v prípade veľmi nepriaznivého počasia,“ zakončila.

Na snímke centrum Revúcej s Rímskokatolíckym kostolom sv. Vavrinca. Foto: TASR/Branislav Caban


Na snímke oltár a interiér kostola sv. Vavrinca v Revúcej. Foto: TASR/Branislav Caban


ODPORÚČAME TIEŽ:
All inclusive dovolenku na Slovensku by privítalo 39 percent ľudí
Vyskúšajte vodu z obdobia druhohôr: Nemusíte cestovať za hranice
Kyjatice lákajú históriou, starobylým kostolom i nádhernou prírodou
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: OPÄŤ VO VLAKU: Šesť tunelov do Hornej Štubne

Komentáre