Cestovanie

VIDEO: Na Prednej Hore je múzeum venované bulharskému cárovi

"V múzeu uvidia návštevníci okrem poľovníckych trofejí napríklad drevené kreslo vyrobené z jedného kusa dreva, v ktorom cár Coburg rád sedával, ako aj iný autentický dobový nábytok."

TASR, 8. augusta 2017 8:00
Na snímke je drevené kreslo z jedného kusa dreva v expozícii múzea cára Ferdinanda Coburga na Prednej Hore v okrese Revúca. Foto: TASR - Branislav Caban
Detaily zo života bulharského cára Ferdinanda Coburga a jeho pôsobenie na Slovensku približuje muzeálna expozícia inštalovaná v priestoroch jeho niekdajšieho poľovníckeho zámku na Prednej Hore v okrese Revúca. Podľa slov Petry Glűcknerovej, referentky marketingu a vzdelávania Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora, ktorému zámoček patrí, vzniklo múzeum vďaka ich spolupráci s múzeom vo Svätom Antone.

„Návštevníkov čaká pútavý výklad o živote a histórii F. Coburga. Prezrieme si spolu sedem miestností a v prípade záujmu je prehliadku možné zavŕšiť premietaním dokumentárneho filmu Panovník prírodovedec,“ priblížila Glűcknerová s tým, že bulharský cár Prednú Horu počas svojho života na Slovensku často navštevoval, keďže sa tam mohol venovať veľkým záľubám - botanike, ornitológii a poľovačke.

V múzeu uvidia návštevníci okrem poľovníckych trofejí napríklad drevené kreslo vyrobené z jedného kusa dreva, v ktorom Coburg rád sedával, ako aj iný autentický dobový nábytok. „Zaujímavosťou je prenosná splachovacia toaleta. Máme však i ukážky jeho herbárov a korešpondencie a veľmi pekná je i expozičná kuchyňa, v ktorej sa zachoval pôvodný sporák,“ doplnila.



Drevený lovecký zámok vznikol vďaka projektu, ktorý si bulharský cár kúpil v roku 1909 na jednej viedenskej poľovníckej výstave. „Na jeho základe si ho dal postaviť a všetky časti boli potom privezené do Muráňa a odtiaľ sem hore na Prednú Horu,“ priblížila referentka s tým, že celý priebeh výstavby je zachytený aj na dobových fotografiách, ktoré návštevníci tiež uvidia v múzeu. „Túto expozíciu ročne navštívi viac ako 600 turistov napriek tomu, že ide len o doplnkovú službu OLÚP a na návštevu je potrebné vopred sa objednať e-mailom alebo telefonicky,“ dodala Glűcknerová.

Okrem poľovníckeho zámku začal v roku 1912 Coburg na Prednej Hore budovať aj svoje zimné sídlo. Nikdy ho však nedokončil a stavba bola dostavaná až v 50. rokoch, keď objekt začal slúžiť ako tuberkulózne sanatórium, a dnes v ňom sídli OLÚP. Pred budovou a v jej okolí sa nachádza zrevitalizovaný park s fontánou, ako aj športovo-rekreačný areál, ktoré sú prístupné verejnosti a ponúkajú možnosť posedenia, oddychu v prírode na okraji Národného parku Muránska planina.

ODPORÚČAME AJ:
Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou svojho druhu v Európe
Slovensko má množstvo jaskýň aj pod stredovekými hradmi
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Vajnory
LETUŠKA: Politici sú v špeciáli slušní, jedinečný bol Havel

Komentáre