Cestovanie

VIDEO Kalváriu s kamenným kostolom postavili v Oščadnici pred 70 rokmi

"Podľa starostu obce Mariána Plevka vysvätili kalváriu 15. augusta 1948 za prítomnosti 20.000 pútnikov"

TASR, 22. septembra 2018 8:00
Kalváriu na vrchu Sivova grapa postavili z vďaky za to, že pri urputných bojoch na vrchole Veľkej Rače v roku 1945 nikto z obce nepadol a dedina vyviazla bez pohromy Foto: TASR/Erika Ďurčová
Kysuckí veriaci sa už sedemdesiat rokov schádzajú na kalvárii s kamenným kostolom nad centrom Oščadnice. Miestni obyvatelia ju postavili v rokoch 1946 až 1948 z vďaky za to, že pri urputných bojoch na vrchole Veľkej Rače v roku 1945 nikto z obce nepadol a dedina vyviazla bez pohromy.

Dedičné kaplnky


Podľa starostu obce Mariána Plevka vysvätili kalváriu 15. augusta 1948 za prítomnosti 20.000 pútnikov. „Dielo finančne podporili aj rodáci z Ameriky. Je to 14 zastavení a na vrchu je postavený kostolík. Určite sa nájdu ľudia, ktorí si to ešte pamätajú. Dokonca sa dodnes traduje, že jednotlivé zastavenia kalvárie udržiavajú rodiny, ktoré starostlivosť v podstate dedia," povedal starosta Oščadnice Marián Plevko.

Výročie v kroji


O jedenáste zastavenie krížovej cesty sa stará rodina 65-ročnej Veroniky Zagrapanovej. „Prebrali sme ho od staršej pani, ktorá nemala žiadnych príbuzných. Osvojili sme si ho, udržiavame ho a staráme sa oň. Ide to z pokolenia na pokolenie,“ uviedla Zagrapanová. Na 70. výročí kalvárie sa podľa nej zúčastnilo približne 7000 ľudí. „Bola som v kroji s folklórnou skupinou Dedovanka. V krojoch tu bolo veľa ľudí z našej aj okolitých obcí. Išli sme hore v procesii a niesli sme Pannu Máriu,“ priblížila Zagrapanová.



Cieľ pútnikov i turistov


Kalváriu na vrchu Sivova grapa postavili v čase pôsobenia farára, dekana a čestného kanonika Štefana Krautmana, ktorý takmer polstoročie viedol oščadnickú farnosť. Pred vstupom na kalváriu sa nachádza Kaplnka sv. Jozefa. Bližšie ku kalvárii je Getsemanská záhrada a tesne pred kalváriou je súsošie Bičovanie Krista.

Cesta z centra obce na kalváriu trvá zhruba tridsať minút voľnou chôdzou. "Minimálne dvakrát do roka sa koná púť. Vždy je to víkend po 15. auguste a 15. septembra. Samozrejme, toto miesto navštevujú aj turisti. Aby sme mu dali nejakú pridanú hodnotu, vytvorili sme neďaleko detské ihrisko. Je to pokojné miesto, kde si môžu prísť oddýchnuť rodiny s deťmi. Je tam postavený aj malý fitpark pre tých, ktorí si chcú zacvičiť. Prípadne idú okolo na bicykli po našej zelenej ceste – miestnej cyklotrase. Môžu sa tu zastaviť a dozvedieť niečo o kalvárii," dodal Plevko.

Komentáre