Cestovanie

V zahraničí plaťte kreditnou kartou, ochránite tak svoje peniaze

"Najčastejšia schéma zneužitia kreditnej karty je odpozorovanie čísla karty a zneužitie na internete alebo vytvorenie kópie karty z magnetického prúžku a zneužitie na nákup rychloobrátkového tovaru. "

TASR, 17. júla 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
V letných mesiacoch rieši väčšina Slovákov financovanie počas zahraničnej dovolenky. Základnou otázkou pritom ostáva, koľko nechať na účte a koľko si vziať v hotovosti. Podľa odborníkov platí trojkombinácia – kreditná karta, debetná karta, hotovosť. Každá z možností má pritom iné využitie.

"Kým kreditnou kartou zaplatíte v obchodoch, reštauráciách, hoteloch aj v požičovniach áut, na výber hotovosti je výhodnejšia debetná karta a pri úhrade drobných položiek, ako napríklad poplatok za toaletu, je najistejšia hotovosť. Najbezpečnejšou z nich je pritom kreditná karta," radí Rastislav Vallo, predseda Združenia pre bankové karty.

Podľa neho najuniverzálnejším nástrojom sú kreditné karty. Počet miest, kde je možné zaplatiť kreditnou kartou, je bezkonkurenčne najvyšší v porovnaní s akýmkoľvek iným platobným nástrojom. Kreditkou sa tak zaplatí spoľahlivo a bezpečne kdekoľvek na svete. Zároveň prináša výhody spojené s hospodárením s financiami podľa aktuálnej potreby. "Pri kreditnej karte klient využíva peniaze banky. Ak by došlo k chybnej úhrade, neohrozuje tak vlastné finančné prostriedky na bežnom účte," zdôrazňuje Vallo.

Úhrada kreditnou kartou sa dá realizovať vo väčšine požičovní áut, hotelov, v obchodoch aj reštauráciách. Najlepšie je stanoviť si finančné mantinely a používať kreditnú kartu všade, kde to je možné. Klient pri kreditnej karte získava výhody spojené s pohodlným platením bez toho, aby ohrozil vlastné finančné prostriedky. Zároveň je chránený voči vplyvu z podvodu v rizikovejších krajinách.

Najčastejšia schéma zneužitia kreditnej karty je odpozorovanie čísla karty a následné zneužitie na internete alebo vytvorenie kópie karty z magnetického prúžku a zneužitie na nákup rychloobrátkového tovaru.

"Ak bude klient postupovať podľa odporúčaní banky, ktorá kartu vydala, je veľmi malá pravdepodobnosť, že k zneužitiu dôjde. Ak by predsa takáto situácia nastala, peniaze klienta sú chránené a ostávajú nedotknuté, keďže pri kreditnej karte ide o peniaze banky. Zároveň sa vyhnite podľa možnosti vyberaniu hotovosti z kreditky. poplatky za výber hotovosti kreditnou kartou sú zväčša vyššie ako pri debetnej karte. Ak potrebujete nutne hotovosť, vyberte ju radšej z bežného účtu," zdôrazňuje Vallo.

Na ochranu pred zneužitím karty platia viaceré pravidlá, a to nepustiť kreditnú kartu z ruky, používať ju u obchodníkov, ktorí majú dobrý kredit. Sú známi ako globálni poskytovatelia služieb a riadne poskytujú informácie o svojich službách a poplatkoch. Ak je to možné, treba sa vyhnúť záznamu čísla karty a platnosti karty na dokumentoch obchodníka a podobne.

Komentáre