Cestovanie

V švédskom safari parku prepravuje ponad divočinu lanovka

"Švédsky safari park v lese Kolmården vyriešil etické aspekty zoologickej záhrady elegantnou cestou. Zvieratá sa nemusia tiesniť v obmedzujúcich klietkach, v uzavretých priestoroch si posedíme my. "

Romana Juhásová, 3. apríla 2014 6:00
Kolmården Wildlife Park Foto: Youtube


Kolmården Wildlife Park, najväčší park svojho druhu nielen v Škandinávii, ale v celej severnej Európe, o rok oslávi svoje päťdesiate narodeniny. Za tie roky však prešiel významnými zmenami, tou najpozoruhodnejšou a finančne najnákladnejšou bola výstavba 2.6 kilometra dlhého lanovkového prepravného systému. Lanovka pribudla v roku 2011 a keďže ide o absolútny unikát všetkých zoologických záhrad a safari parkov, Kolmården preslávila po celom svete.

Je to jednoduché. Usadíte sa do osemmiestnej sedačky, tak ako na lyžovačke, no tentoraz sa pred vašim zrakom nerozprestrú zasnežené svahy, ale pobrežie Baltského mora, hustý zelený les a jeho exotickí obyvatelia. Keďže premáva pomerne nízko nad zemou, dostanete sa tak blízko, ako je len možné, k levom, žirafám, medveďom či vlkom.



Extrémne pomalá rýchlosť, iba 6 kilometrov za hodinu, vytvára priestor pre vychutnanie si tohto prírodného predstavenia. Elegantné, pohodlné, šetrné k životnému prostrediu (vo väčšine safari parkov premávajú autá, ktoré znečisťujú ovzdušie) a k zvieratám nehovoriac.

Park vzdialený len 90 minút jazdy autom od Štokholmu je domovom viac ako 75 druhov, dokopy má 750 obyvateľov zo všetkých kontinentov a klím. Tí obývajú nielen safari, ale i morský svet, tropikárium či svet tigrov. Zariadenie dokonca hostí Safari Camp, kde majú návštevníci možnosť prespať v tesnej blízkosti zvierat.

Komentáre