Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do elektrického rušňa 362

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. "

Tablet.TV, 8. júla 2016 11:00
Elektrický rušeň 362 Foto: Tablet.TV
Opäť vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale železničnú techniku- konkrétne hnacie dráhové vozidlo- rušeň radu 362.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na novej stránke www.vovlaku.sk.




Elektrický rušeň 362 je dvojsystémový podvozkový rušeň skriňového vyhotovenia s dvoma stanovišťami rušňovodiča na čelách. Vyrábal ho podnik Škoda Plzeň v roku 1990. Dvojpodvozkový, štvornápravový stroj, poháňaný štyrmi trakčnými motormi vznikol prestavbou radu 363, s ktorým je takmer zhodný.
Stanovisko rušňovodiča Foto: Tablet.TV

Prvý rušeň radu 362 vznikol v roku 1990, keď bol posledný kus série rušňov radu 363 pri výrobe osadený novým typom trakčných motorov a a prevodom pre maximálnu rýchlosť 140 km/h. (Rada 363 má maximálnu rýchlosť 120 km/h). V podstate ide o kombináciu podvozku stroja 162 s nadstavbou a technikou radu 363.

Na slovenských rušňoch, ktoré sú dislokované v bratislavskom depe, boli v rokoch 1999 až 2002 menené len prevody so súkolím.

Zvýšením maximálnej rýchlosti na 140 km/h je určený predovšetkým na osobnú dopravu a vďaka dvojsystémovosti je použiteľný na všetkých elektrifikovaných tratiach na Slovensku a v Česku. Prestavbu rušňov urýchlilo zavádzanie vlakov kategórie EuroCity a InterCity na slovenských aj českých tratiach.
Stanovisko rušňovodiča Foto: Tablet.TV

Usporiadanie náprav je Bo´Bo´. Trakčné napájacie napätie môže byť jednosmerné alebo jednofázové striedavé. Rušeň je určený pre výkony na elektrifikovaných tratiach, na ktorých sa stýkajú uvedené dva napájacie systémy.

Trakčné motory sa na oboch prúdových sústavách napájajú z pulzných meničov. Riadenie pulznými meničmi umožňuje plynulú reguláciu napätia a tým ťažnej sily a rýchlosti. Na zvýšenie adhézie a prevádzkovej spoľahlivosti sú silové obvody vybavené elektronickou protisklzovou ochranou ovládajúcou cudzie budenie trakčných motorov.

Strojovňa je od stanovíšť oddelená zvukovo izolovanými medzistenami. V jednej časti strechy je odnímateľný diel pre skriňu brzdových odporníkov s ventilátormi.
Strojovňa Foto: Tablet.TV

Odnímateľné sú tiež predná a zadná časť strechy strojovne, aby bola umožnená montáž a demontáž vnútorného vybavenia strojovne. Vstup na strechu umožňuje otáčavý rebrík zo strojovne. V kabínach rušňa sa nachádzajú stanovišťa rušňovodiča. Na každom stanovišti je umiestnený pult s riadiacimi, kontrolnými a diagnostickými prístrojmi.

Na Slovensku tieto rušne prevádzkuje výlučne štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko na vozbu prevažne rýchlikov a vlakov vyššej kategórie (IC) na trati číslo 120 Bratislava - Žilina a na trati číslo 180 Žilina - Košice.

Základné technické údaje elektrického rušňa radu 362
Výrobca: Škoda Plzeň
Usporiadanie náprav: Bó Bó
Trakčný motor: A1 4542 FiR
Najvyššia rýchlosť: 140 km/h
Rozchod: 1 435 mm
Napájacie napätie: 3 kV=/25kV, 50 Hz
Trvalý výkon: 3 480 kW/ 3 060 kW
Dĺžka rušňa cez nárazníky: 16 800 mm
Priemer kolies: 1 250 mm
Minimálny polomer oblúka: 120 m
Trvalá ťažná sila: 258 kN
Hmotnosť rušňa: 86 ton


ODPORÚČAME AJ:
Na dovolenkách trápia turistov najviac zažívacie problémy
Dovolenka na Slovensku: Kúpaliská a hrady sú TOP
Pri Kyjaticiach je pomenovaná kyjatická kultúra aj s pohrebiskom
M.STINGL: Na Zemi sú stále biele miesta, ktoré čakajú na objavenie
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do rušňa: Rad 240 Laminátka

Komentáre