Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Predstavujeme osobný vozeň radu Ampeer

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. "

TASR, 17. júna 2016 10:00
Vozeň Ampeer Foto: Tablet.TV
Tentokrát vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale osobný vozeň radu Ampeer.

Všetky natočené trate, ako aj ostatné zábery nájdete na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na novej špecializovanej stránke www.vovlaku.sk.


Vozeň Ampeer je veľkopriestorový klimatizovaný vozeň 1. triedy určený pre osobnú dopravu na tratiach s normálnym rozchodom, čiže 1435 mm. Vozeň spĺňa požiadavky medzinárodnej dopravy a interoperability.

Z vonkajšej strany vozňa sú v blízkosti pravých nástupných dverí umiestnené vonkajšie smerové tabule elektronického informačného systému.
Vozeň Ampeer Foto: Tablet.TV

Vozeň je vybavený podvozkami SF 300-3S/MG s kotúčovou a magnetickou koľajnicovou brzdou.

Agregáty upevnené pod základným rámom sú prekryté po oboch stranách krytom. Vozne môžu jazdiť v teplotách od -25°C až + 40°C do nadmorskej výšky 1400 m a priemernej ročnej relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.

Na každom konci vozňa je nástupný priestor, do ktorého vedú z oboch bočných strán predsuvné dvere. V každom nástupnom priestore sa nachádza bunka toalety s uzavretým systémom.

Oddiel pre cestujúcich je uprostred rozdelený sklenenou priečkou a sklenenými dverami na dve časti. Na oboch
stranách sklenenej deliacej priečky sú nainštalované vnútorné tabule elektronického informačného systému.
Vozeň Ampeer Foto: Tablet.TV

Vstup do vozňa je umožňujú štyri elektropneumatické predsuvné dvere. Prechod medzi vozňami je cez dvojkrídlové elektropneumatické čelné dvere. Vstup do veľkopriestorového oddielu z oboch nástupných priestorov je cez jednokrídlové elektropneumatické interiérové dvere.

Sedadlá sú usporiadané 2+1, pričom sedadlá sú orientované stále 2+2 proti sebe, resp. 1+1 proti sebe. Medzi takto orientovanými sedadlami je rozkladací stolík. Na bočnici sú pri sedadlách umiestnené zásuvky elektrického rozvodu 230 V, 50 Hz pre napájanie elektrických prístrojov. Medzi sedadlami je priechodná pozdĺžna ulička. Nad sedadlami sú po oboch stranách police pre batožinu, ktoré sú orientované tiež pozdĺžne. V policiach je zabudované aj individuálne osvetlenie.
Vozeň Ampeer Foto: Tablet.TV

Zásobovanie vozňa elektrickou energiou zabezpečuje priebežné vysokonapäťové vedenie pomocou centrálneho zdroja energie.

Veľkopriestorové vozne radu Ampeer pre Železničnú spoločnosť Slovensko vyrobili v podniku ŽOS Vrútky v rokoch 2008 až 2012.

Základné technické údaje:
Rozchod: 1 435 mm
Maximálna rýchlosť: 160 km/hod
Počet miest na sedenie: 54
Dĺžka cez nárazníky: 26 400 mm
Maximálna šírka: 2 825 mm
Rázvor náprav podvozku: 2 500 mm
Hmotnosť prázdneho vozňa: 49 t
Hmotnosť obsadeného vozňa: 53 t


ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jesenského do Zvolena
Toto sú slovenské lokality v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Barabášov Bhután: Hľadanie šťastia ocenili na festivale v Indii
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Galanty do hlavného mesta

Komentáre