Cestovanie

V západnej Európe rastie záujem o krajiny strednej a východnej Európy

"Silnejúci dolár oproti euru tiež zvyšuje atraktívnosť Európy ako destinácie pre amerických návštevníkov, z čoho takisto môže získať Slovensko."

TASR, 30. júna 2017 10:00
Slovensko má turistom, čo ponúknuť. Na snímke Smolenický zámok. Foto: TASR/Štefan Puškáš
V krajinách západnej Európy rastie podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR záujem obyvateľov o návštevu destinácií v strednej a východnej Európy. "Z tohto rastúceho záujmu môže profitovať aj Slovensko," avizoval pre TASR pred blížiacou sa letnou sezónou prezident ZCR SR Marek Harbuľák.

Zároveň pripomenul, že silnejúci dolár oproti euru tiež zvyšuje atraktívnosť Európy ako destinácie pre amerických návštevníkov, z čoho takisto môže získať Slovensko. "Bezpečnostné riziká, ktoré sa prejavujú v niektorých obľúbených destináciách západnej Európy, môžu obrátiť pozornosť aj ázijských turistov do strednej a východnej Európy," dodal.

Vo všeobecnosti odhaduje, že návštevnosť Slovenska by mohla oproti minulému roku počas tohto leta stúpnuť. "Prvé tri mesiace v tomto roku naznačujú pokračujúci trend z minulého roka v raste počtu návštevníkov," uviedol Harbuľák. Očakáva preto viac dovolenkárov na Slovensku aj počas letnej turistickej sezóny. "Napriek tomu, že dynamika rastu už nebude taká ako minulý rok," doplnil.

Slovensko má pritom podľa neho veľa atrakcií pre turistov. "Dalo by sa povedať, že nie je miesto na Slovensku, ktoré by nemalo turistom čo ponúknuť," konštatoval šéf ZCR SR. V takejto malej krajine je podľa neho vysoká koncentrácia prírodného, kultúrneho a historického bohatstva doplnená o nové a moderné zariadenia, ktoré poskytujú relax všetkým.

ODPORÚČAME AJ:
Chystáte sa na dovolenku s veľmi malými deťmi? Svoju cestu zvážte
Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Vinohrady
Vo veži kostola v Banskej Belej našli prestrelenú časovú schránku
Chystáte sa do Grécka? Nechajte sa inšpirovať

Komentáre