Cestovanie

Trabantom až na koniec sveta. A zdravého rozumu?

"Cestopisný dokument Dana Přibáňa o výprave naprieč Južnou Amerikou v kultových autíčkach, ktorým zdá sa už dávno odzvonilo, spôsobí, že sa budete chytať za hlavu a brucho zároveň."

Romana Juhásová, 27. marca 2014 6:00
Záber z filmu Foto: Youtube


Výkvet socialistického priemyslu, nesmrteľné vozidlo trabant, poľský fiat maluch a motorka Jawa. Nie, tieto stroje nehynú na šrotovisku, ale brázdia Amazonský prales, priesmyky Ánd, púšte a oceán. A svojej česko-slovensko-poľskej posádke počas štvormesačného dobrodružstva pripravujú jednu starosť za druhou, no ako ku koncu zhodnotí, trabant je ako žena, ktorej muž jednoducho všetko odpustí.

Dobrodružná trilógia


Žlté autíčka s adrenalínovou posádkou sú u našich západných susedov známou značkou, českých divákov už pobavili filmami Trabantom Hodvábnou cestou a Trabantom naprieč Afrikou. Južná Amerika uzatvára trilógiu, tušíme však, že neposedná partia s ďalším dobrodružstvom dlho otáľať nebude. Dokonca si vyslúžili také sympatie, že ich cestu, uskutočnenú na prelome rokov 2012 a 2013, bolo možné sledovať online na českom internete, účastníci zájazdu posielali správy cez satelitný telefón.

Hory, púšte, oceán


Osem ľudí, štyri dopravné prostriedky, štyri mesiace a vyše 20-tisíc kilometrov. A ešte akých! Cesta-necesta vedie cez to najkrajšie, no i najťažšie, čo kontinent ponúka. Cez oficiálne neprejazdný amazonský prales, povestnou "diaľnicou duchov" BR-319, cez priesmyky Ánd, po povrchu nádherného soľného jazera salar Uyni, cestou Caterra Austral či cez turistické, no stále tajomné Machu Pichu. Divákovi sa naskytnú skutočne krásne pohľady. Cieľom je najjužnejší cíp Južnej Ameriky, s turizmom poznačeným mestečkom sa však partia rozhodne neuspokojí, "votrie" sa až na radarovú stanicu.

Slovenská reklama na slobodu


Snáď najväčším exotom je jediný reprezentant Slovenska v posádke, Marek Slobodník, ktorý Ameriku križoval na Jawe 250 z roku 1957. Marek si právom vyslúžil pomenovanie reklama na slobodu. Pozoruhodné je i jeho vynaliezavé riešenie problémov - poranenie ramena formou ignorácie, chýbajúci blatník zas nahradením listom aloe vera.



Režisér Dan Přibáň si ako slogan prepožičal výrok Charlesa Bukowského: "Svet patrí tým, ktorý sa neposerú." Nič výstižnejšie pravdepodobne zvoliť nemohol. Trabatom až na koniec sveta je film nielen o radosti z poznávania, ale aj zo života vôbec.

Komentáre