Cestovanie

Stopovanie po svete: Od desiatok k tisíckam kilometrov

"Ak sa vám nedarí stopovať s palcom nahor a navyše sú reakcie vodičov pomerne nejasné, bude za tým pravdepodobne fakt, že vám nerozumejú."

Matej Šulc, 15. augusta 2013 14:00
Súčasťou cesty sú aj zastávky na zaujímavých výhľadoch. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Ak ste sa už odvážili, absolvovali svoje prvé stopárske výlety a neodradilo vás dlhé čakanie pri ceste, špina, dotieraví vodiči či nebodaj nejaké zranenie, a chystáte sa vyraziť na stop do ďalekých krajín, nezabúdajte, že nie všade sa stopuje rovnako a dokonca nie všade je to úplne možné v našom ponímaní.

Stopovanie dlaňou nadol


Ak sa vám nedarí stopovať s palcom nahor a navyše sú reakcie vodičov pomerne nejasné, bude za tým pravdepodobne fakt, že vám nerozumejú. Skúste preto zmeniť spôsob stopovania, a namiesto klasicky zdvihnutého palca využite gesto, kedy mávate dlaňou nadol. U nás sa tiež využíva ako znamenie, aby prichádzajúce auto zastalo, nie však na stopovanie, ale napríklad, keď máme nejaký problém s autom.

V mnohých krajinách sveta sa ale špeciálny symbol, ktorý symbolizuje zastavenie stopárovi, nezaužíval, čo znamená, že okruh potenciálnych šoférov sa zmenší iba na tých, čo toto znamenie poznajú. So stopovaním dlaňou nadol lepšie pochodíte napríklad v Rumunsku, ale aj arabských či afrických krajinách.

Stopovanie za peniaze


Pamätajte na to, že stále platí iný kraj - iný mrav. A podobne to platí aj pri základnom princípe autostopu, a to fakte, že stop je zadarmo. Vo viacerých krajinách, najmä tých menej rozvinutých, platí pravidlo, že za stop sa platí. Suma môže byť niekedy identická s cenou autobusu, niekedy aj trocha nižšia.

Kamionisti vás tiež radi pohostia. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Nemalo by sa stávať, aby od nás chcel vodič za stop viac ako je cena druhej najlacnejšej prepravy. V takomto prípade ste s najväčšou pravdepodobnosťou natrafili na neoznačeného taxikára, ktorý vo vás vidí vidinu vysokého zisku. Práve preto sa treba hneď na začiatku uistiť, za koľko vás berie. V prípade jazykovej bariéry to však môže byť problém, a hlavne niektorí vynaliezaví a ziskuchtiví taxikári z arabských krajín sú ochotní zmeniť v priebehu cesty svoj názor. Potom vám už neostáva nič iné, len absolvovať dlhé zjednávanie o cene a niečo vodičovi zaplatiť.

Na druhú stranu musíte si uvedomiť, že cesta stopom, aj keď plateným, môže byť rýchlejšia, pohodlnejšia a odchádza ihneď v okamihu stopu a nie až po niekoľkých hodinách ako autobus či vlak. Pravidlom totiž je, že v krajinách, kde sa za stop platí, je tento druh dopravy využívaný viac, a teda je aj vyššia šanca, že vám čo najskôr nejaké auto zastaví.

Stopovanie na diaľnici


Osobitou kapitolou pri stopovaní je diaľničný stop, ktorý využijete hlavne v krajinách západnej Európy. Tu platí pravidlo, že stopovať sa môže iba na území mimo diaľnice, čiže najlepšie na diaľničných odpočívadlách alebo čerpacích staniciach.

Ak sa vám pošťastí, možno vás neobíde pozvánka do zábavného parku. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Stopovať môžete buď klasicky na výjazde z čerpacej stanice naspäť na diaľnicu, alebo zvoliť progresívnejšiu metódu, obchádzať stojace vozidlá potenciálnych vodičov a pýtať sa ich, či vás nezvezú. Pri osobnom rozhovore totiž dokážete presvedčiť vodiča o tom, že zviezť vás môže byť celkom dobrým zážitkom, ktorý ho vytrhne zo zabehnutého stereotypu.

Stopovanie a pozvania


U nás nie je veľmi zvykom pozvať stopára po tom, ako nastúpi do auta, na obed a už vôbec nie k sebe domov na návštevu. Napríklad v arabských krajinách, ale aj krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, je zvezenie stopára spoločenská udalosť. Neraz sa stane, že vás vodič pozve domov a predstaví vám svoju rodinu, ponúkne niečo pod zub, prípadne aj nocľah, ak je už pokročilý čas. V krajinách bývalého Sovietskeho zväzu ku tomu patrí aj nejaká tá fľaša vodky, dobrého vínka a piknik s niečím menším pod zub.

Stopom sa dostanete aj k takýmto preplneným stolom. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
V prípade, že vás tlačí čas alebo nemáte chuť na nič z ponuky vodiča, skúste veľmi opatrne a slušne odmietnuť, no v týchto krajoch sa odmietnutie takéhoto pozvania považuje za neslušné. Navyše sa vám takýmto pozvaním otvorí možnosť spoznať miestnych a odniesť si tie najkrajšie zážitky z letnej stopovačky.

Komentáre