Cestovanie

Slovenskom na dvoch kolesách: Odhaľte tie najkrajšie cyklotrasy

"Žiada sa vám inšpirácie a tipov na najkrajšie domáce cyklistické trasy? Poradí amatérsky, no s nadšením tvorený video seriál."

Romana Juhásová, 14. augusta 2014 6:00
Foto: Súkromný archív Majo Illéš


Kolegov z práce spojilo nadšenie pre cykloturistiku a filmárstvo. Svoje víkendové potulky Slovenskom sami dokumentujú a s cieľom propagácie turistiky na dvoch kolesách dávajú vznik internetovému seriálu Bicyklom po Slovensku.

"Hovorí sa, že väčšina vecí vzniká náhodou, no toto bol iný prípad," vysvetľuje pozadie projektu jeden z iniciátorov, Majo Illéš. Záľuba v cyklistike ho sprevádza od základnej školy, rodinná zodpovednosť však zmenila spôsob využívanej dopravy na efektívnejší, automobilový. Koníček pretrvával, no kúpe kvalitného horského bicykla bránili najrôznejšie účty a náklady späté s rodinným životom.

Spolu s kolegom, zdieľajúcim cyklistickú záľubu, našli elegantné riešenie. Zapojili filmárske a fotografické umenie, založili stránku na sociálnej sieti a pátrajúc po sponzoroch, rozhodili siete.

Foto: Súkromný archív Majo Illéš
"Predstavte si, že si jedného rána otvoríte mail, v ktorom od vás cudzí človek chce dva bicykle najvyššej kategórie, za lepšiu cenu a zaplatí ich až po sezóne. Protiváhou za túto službu bude reklama na akýchsi stránkach, ktoré vznikli len pár dní pred odoslaním mailu. Keď na to teraz pozerám, príde mi až neskutočné, že sa to podarilo," objasňuje Majo Illéš.

Výber trás podlieha náhode, v doterajších dieloch figurovali cesty liptovské či tie v okolí Banskej Štiavnice. Pôvodným plánom cyklistov bolo prichádzať s novou časťou každé dva týždne, no vzhľadom na nedostatok voľného času popri práci a rodine vychádza seriál v nepravidelných intervaloch. Vzniká pomocou základnej amatérskej technológie, s minimálnymi nákladmi, no ako iniciátori pripomínajú, so srdcom, nadšením a v priateľskej atmosfére.



Ak aj vy hľadáte inšpiráciu na brázdenie Slovenska na dvoch kolesách, skúste sa inšpirovať aj týmto seriálom.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
Lukáš Matějček: Byť Iráncom, som na svoju krajinu hrdý
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Radšej budem rok nosiť jedny džínsy, ako šetriť na cestovaní
Mountain Lovers: Vo dvojici na dvoch kolesách po slovenskej prírode
Airspotting: Nadšenci lietadiel a fotografie v jednom
Mestečko Squamish, kanadské epicentrum dobrodružstva
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj

Komentáre