Cestovanie

Saint Émilion: Umenie žiť na francúzsky spôsob

"Ak nebažíte po parížskom ruchu a zhone, pokojné zákutie ideálne pre pôžitkárov nájdete vo vinárskom stredovekom mestečku Saint Émilion na juhovýchode krajiny, len trištvrte hodiny vlakom od Bordeaux."

Romana Juhásová, 9. novembra 2013 6:00
Saint Émilion Foto: Romana Juhásová


Pri návšteve jedného z mnohých atraktívnych miest Akvitánska sa oplatí zahrnúť do plánu cesty i Saint Émilion, čarovné miesto s viac ako tisícročnou históriou. Viaže sa k benediktínskemu mníchovi Émilianovi, ktorý tu v ôsmom storočí pri svojej púti narazil na jaskyňu s prameňom, vraj zázračným. Keďže mních liečil ľudí, bol čoraz viac vyhľadávaný. Prisťahovalci v okolí jeho obydlia začali postupne stavať malé mesto na vŕšku. Prameň tečie dodnes, v jaskyni stojí socha zakladateľa. Má tu i posteľ, stôl a oltár.

Záhadné podzemné chodby


Nájdeme však aj stopy dávnejšie. Rimania tu založili vinohrady už v druhom storočí a zanechali po sebe okrem iného Románsky kostol svätej Trojice. Saint Émilionu teda nepochybne právoplatne patrí česť miesta v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Je otvoreným múzeom samé o sebe, prechádzku v spleti úzkych uličiek si vychutnajte nielen na povrchu, ale i pod zemou. Dodnes sa nepodarilo určiť vek a historický účel tejto sieti katakomb.

Saint Émilion Foto: Romana Juhásová
Ak sa zastavíte na obed, k najlepšiemu steaku Entrecôte si doprajte pohár tunajšieho červeného vína. Neochutnať ho by bol takmer hriech - Saint Émilion patrí k hlavným oblastiam výroby vína v regióne Bordeaux a o kvalite nie je pochýb. Prísne kritéria pre jeho výrobu stanovovali cechovní starší spolu s cirkvou už v roku 1099, keď mesto získalo zvláštne oslobodenie od anglickej koruny. Poctivá starostlivosť sa spája s ideálnou pôdou.

Ak šoférujete a alkohol je teda tabu, môžete si fľašku zakúpiť v početných vinotékach, respektíve víno poňať ako darček. Potešiť možno i ďalšími obľúbenými suvenírmi ako farebné sladké makrónky či ručne vyrábané mydlá, ideálne s vôňou pre Francúzsko príznačnej levandule.



Pokiaľ neopúšťate mesto bez toho, aby ste si ho obzreli z najvyššieho možného miesta, za výhľadom vyjdite do zvonice alebo až na samý koniec Saint Émilion, kde sa už rozprestierajú široké úrodné vinice.

Komentáre