Cestovanie

Rental Picker: Ubytovanie cez priamy kontakt, bez poplatkov a provízií

"Kde sa obhliadnuť po ubytovaní? HostelWorld, Booking, HostelBookers či najnovší projekt mladých Slovákov s názvom Rental Picker. "

Romana Juhásová, 11. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ubytovanie je jedným z hlavných výdavkov pri cestovaní. Pokiaľ nie ste z tých, ktorí ho obchádzajú vďaka couchsurfingu či prespávaniu na letiskách, no i tak rátate každú mincu, obetujte kúsok vášho času porovnávaniu a selektovaniu. Možností je veľa, ceny ale nie identické a i keď rozdiel za jednu noc nie je závratný, dlhší pobyt môže vyjsť zbytočne drahšie.

Ubytovacím serverom kraľujú HostelWorld, Booking či HostelBookers s rezervačným formulárom ľahko dostupným priamo na stránke, pričom HostelBookers sa hrdí byť jediným nezávislým bez provízií. Poplatok si zaplatíte, ak využijete HostelWorld, ku cti však slúži fakt, že nie všetko zostáva vo vačkoch spoločnosti, päť percent z každého rezervačného poplatku putuje organizácii UNICEF.

HostelBookers sa zas so záľubou označuje za 8,7 percenta lacnejší ako spomínaný HostelWorld. Prieskum vykonaný Reed Business Insight ale postihuje len veľmi malú vzorku ubytovní, presne 784 z celkových viac ako 27-tisíc.

Nový hráč na trhu


Čerstvý neziskový portál Rental Picker, vypustený do sveta v polovici januára, zastáva formu priameho kontaktu s ubytovateľom, bez skrytých provízií a poplatkov. Počas troch mesiacov vyvíjania zhromaždili mladí Slováci inzeráty na viac ako 50-tisíc objektov, od hotelov cez hostely, chaty, zámky, motely po kempy, a to prevažne v Európe.

Výhodou je rýchle a jednoduché zorientovanie sa v priemerných cenách nocľahu, stačí na mape vybrať vysnenú destináciu. Uľahčuje výber, no zároveň mnoho ponecháva na samostatnosť cestovateľov, ktorí si vďaka priamemu kontaktu, mailovému i telefonickému, zarezervujú ubytovanie sami a nie cez formulár, ako je tomu pri vyššie spomínaných stránkach. Zaplatíte teda čistú sumu ubytovania, nič viac, nič menej.

Na podobnom princípe výlučne priameho kontaktu fungujú napríklad aj slovenské vyhľadávače ako Ubytovanie na Slovensku a Mega ubytovanie, ideálne pre výber chaty na víkend s priateľmi, v svetových merítkach zas Tralandia.

Komentáre