Cestovanie

Slováci chodia najradšej na kratšie a častejšie dovolenky

"Viac ako polovica Slovákov trávi dovolenku turistikou na horách, nasleduje poznávanie pamiatok a zábava pri vode, wellness pobyty a zimná dovolenka na horách."

TASR, 31. decembra 2016 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta
Podobne ako vo svete, aj na Slovensku sú trendom kratšie, ale zato častejšie dovolenkové pobyty. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), podľa ktorého takmer 70 % opýtaných trávi dovolenku na Slovensku viac ako raz ročne.

"Častejšie pobyty preferujú najmä ľudia do 35 rokov," priblížila Zuzana Onufer z komunikačného odboru SACR. Polovica Slovákov strávi podľa jej slov na dovolenke štyri až sedem dní, 35 % jeden až tri dni a 12 % osem až štrnásť dní. "Platí, že dlhšie pobyty si vyberajú ľudia nad 36 rokov," doplnila.

Viac ako polovica Slovákov pritom podľa prieskumu trávi dovolenku turistikou na horách, nasleduje poznávanie pamiatok a zábava pri vode, wellness pobyty a zimná dovolenka na horách. "Pobyt na horách víťazí u všetkých vekových kategórií. Kým mladí ľudia preferujú aj zábavu pri vode alebo v mestách, starší dávajú prednosť pobytom v kúpeľoch, poznávaniu pamiatok a návšteve folklórnych festivalov," vymenovala Onufer.

Na otázku, čo najviac ovplyvňuje rozhodnutie stráviť dovolenku na Slovensku, 41 % respondentov v prieskume označilo kvalitu, 40 % sa priklonilo k cene, 34 % označilo dopravnú dostupnosť a 18 % zvýhodnené balíčky služieb. "V porovnaní s obdobím spred piatich rokov kladú návštevníci väčší dôraz na kvalitu, bezpečnosť a zvýhodnené balíky služieb," priblížila Onufer.

ODPORÚČAME TIEŽ:
V Slovenskom raji a na Spiši pribudli nové nordic walking trasy
Lávka spájajúca Slovensko s Poľskom priniesla do Sulína viac turistov
Austráliu spojí s Britániou nová linka. Let potrvá skoro 18 hodín
Spoznajte zmenený Kazachstan, deviatu najväčšiu krajinu sveta

Komentáre