Cestovanie

Bezdomovci sprevádzajú turistov: Od Seattlu až po Prahu

"Niektoré mestá vnímajú bezdomovcov ako negatívnu reklamu, ktorá nelahodí očiam turistov, inde ich paradoxne zamestnajú ako sprievodcov. Exkurzie na čele s bezdomovcami naberajú na popularite."

Romana Juhásová, 13. mája 2014 12:00
Václavské námestie v Prahe. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Bohdan Kopčák


Nejde o absolútnu novinku, ale o vzrastajúci trend naprieč Spojenými štátmi a Európou. Na Slovensku o ňom priveľmi nechyrujeme, no naši českí susedia úspešne rozbehli sociálny podnik Pragulic ešte v roku 2012. Koncept sa uplatnil aj v Londýne, v švédskom Gothenburgu, v holandskom Ultrechte, v americkom Seattli a na jeseň minulého roka zahájila prehliadky s ľuďmi bez domova katalánska Barcelona. Niektoré metropoly sprostredkúvajú nielen možnosť prechádzky mestom, ale i autentický zážitok – pobyt na ulici!

Prehliadky sa v závislosti od miest rôznia, spája ich však cieľ odbúravať stereotypy o okrajových komunitách a pomôcť ľuďom žijúcim na ulici postupne sa opäť adaptovať do bežného života. Výhody sú tu však i pre turistov, veď kto pozná mesto lepšie ako ten, kto v ňom trávi deň i noc? Pre alternatívne zameraných turistov, ktorí chcú spoznať viac ako prvé stránky bedekra, sú exkurzie tejto povahy žiadaným spestrením cesty. Prehliadky zväčša zastrešujú sociálne organizácie, ktoré starostlivo vyberajú zodpovedných a zaujímavých "sprievodcov".

Poznáte Prahu ako vlastnú dlaň? Pragulic presvedčí o opaku


Nebaví vás dav turistov na Karlovom moste a Hradčany a "Staromák" ste videli už najmenej stokrát? Ďalšiu návštevu susednej metropoly môžete poňať inak – poznať Prahu očami ľudí bez domova. Originálne prehliadkové trasy zrazia hrebienok i tým, ktorí sa domnievajú, že stovežatú krásavicu majú naštudovanú ako vlastnú dlaň. Sú vystavané okolo osobných príbehov sprievodcov, milovník literatúry prevedie záujemcov pražskými antikvariátmi, bývalý prostitút zas kontroverznými historkami poodhalí temnejšiu stránku nočného mesta.



Sociálny podnik Pragulic vyrástol z iniciatívy študentov Katedry štúdií občianskej spoločnosti Karlovej univerzity, ich projekt bol ocenený i v súťaži Social Impact Award 2012. Ambíciou mladých sociálnych podnikateľov je meniť zažité stereotypy a zjednodušiť bezdomovcom návrat do života. Projekt beží už dva roky a vďaka zárobku sú sprievodcovia na dobrej ceste. Navyše, v ponuke je okrem prehliadky aj "hra" Prague Homeless Challange, vďaka ktorej otestujete samého seba, či a ako by ste zvládli 24 hodín bez domova. Odvážili by ste sa?

Komentáre