Cestovanie

Nový slovenský rekord: V Lemešanoch nainštalovali nadrozmernú kraslicu

"Megavajce je vyrobené z polystyrénu, pokryté stierkou, lepidlom a ozdobené vrchnákmi z PET fliaš, ktorých je približne 60 000. "

TASR, 27. marca 2018 8:00
Megavajce je vyrobené z polystyrénu, pokryté stierkou, lepidlom a ozdobené vrchnákmi z PET fliaš, ktorých je približne 60 000. Foto: TASR/František Iván
Na námestí v obci Lemešany v okrese Prešov nainštalovali v sobotu najväčšiu kraslicu na Slovensku, ozdobenú vrchnákmi z PET fliaš. Nadrozmerné vajce, ktoré meria 510 centimetrov a váži približne 600 kilogramov, je zapísané do Knihy slovenských rekordov.

"Inšpiroval nás rekord v Pavlovciach nad Uhom. Deti mi zbierali vrchnáky z PET fliaš. Nevedeli sme, čo s nimi, tak som urobil do svojej záhradky polystyrénové polmetrové vajce - kraslicu. Keď po veľkonočných sviatkoch hlásili v rádiu, že je nejaký slovenský rekord týkajúci sa kraslice, tak sme si povedali, že urobíme desaťkrát väčšiu," uviedol pre TASR autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian.



Najprv bolo podľa neho potrebné vyzbierať dostatočný počet vrchnákov, obrátil sa preto na materskú školu, vyhlásil súťaž v zbere a pomohli mu i zo Základnej školy v Budimíre.

"Keď sme mali vrchnákov už dosť, zohnal som sponzorov na materiál. Potrebovali sme asi 21 kubických metrov 15 centimetrov hrubého polystyrénu. Robili sme polmetrový korpus. Je tam 33 vrstiev, ktoré sme najprv potrebovali orezať, zmontovať, znova orezať a obrúsiť. Na to sme dali stierku a na ňu sa bielym exteriérovým lepidlom podľa vzorky lepili vrchnáky," vysvetlil Kuruc.

V obci Lemešany v okrese Prešov nainštalovali na námestie najväčšiu kraslicu na Slovensku, ozdobenú vrchnákmi z PET fliaš. Foto: TASR/František Iván

"Najprv sa do toho zapojila rodina a potom sa pridali i ostatní. Pomohla nám i obec a sponzori," dodal Kuruc.

Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov a pri jej výrobe použili približne 60.000 vrchnákov. Na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany.

Komentáre



Používaním stránok Webmagazin.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac