Cestovanie

Nové turistické trasy v Rakúsku vedú po rímskej a uhorskej histórii

"Nové značenie s osadenými tabuľami aj v slovenčine poskytujú informácie o historických objektoch a iných zaujímavostiach."

TASR, 10. októbra 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
V prihraničnom Dolnom Rakúsku otvorili minulý týždeň nové nenáročné okruhové trasy v oblasti medzi Hainburgom a pohorím Leithagebirge. Projekt pre milovníkov turistiky, prírody, histórie či vinohradníctva podporila Európska únia.

"Trasa ako produkt sa volá via.carnuntum, lebo v tejto oblasti žili pred 2000 rokmi Rimania a sú tu rôzne vykopávky, náleziská aj archeologický park Carnuntum. Trasy sú dlhé do 13 kilometra (km). Dajú sa zvládnuť aj s deťmi, niektoré časti aj na bicykli," uviedla pre TASR šéfredaktorka turistického portálu pre Slovensko a Česko www.kamkam.eu.

Prechádzka históriou


Nové značenie s osadenými tabuľami aj v slovenčine poskytujú informácie o historických objektoch a iných zaujímavostiach. Napríklad tichá cesta VIA.SILENTIUM v prírodnom parku pustatinou Wüste Mannersdorf vedie k obnoveným múrom Leopoldovej kaplnky s 12 informačnými tabuľami a veľkým nástenným portrétom rímskeho cisára Marca Aurélia, ktorý tam bol.

Ďalej do rekonštruovaného kláštora svätej Anny sa ide po 400-ročnej lipovej aleji. Tento pôvodný stredoveký kláštor Rádu bosých karmelitánov z roku 1644 bol počas tureckých nájazdov vypálený, znovu postavený (1683) a počas vlády Márie Terézie (1740-1780) zažil veľký rozkvet aj s mestom Mannersdorf, kam najvýznamnejšia uhorská panovníčka často chodila. Rekonštruovaný kláštor má obnovenú kaplnku, vybudované sociálne zariadenia, oddychový areál, detské ihrisko aj výbehy pre zvieratá. Prechádzková lesná trasa k nemu má dva okruhy: 11 km cisára Františka Jozefa a 9 km okruh Márie Terézie.

Rozprávkové výhľady


Iné zážitky poskytuje cesta VIA.VISTA k rozhľadni Königswarte v Bergu. Najvýchodnejšie položená vyhliadková veža v Rakúsku ponúka pohľady na panorámu Viedenskej panvy, Neziderského jazera, panónskej nížiny i Bratislavu. Kopec vo výške 344 metrov nad morom v časoch vlády Habsburgovcov slúžil ako kráľovská pozorovateľňa. Vojvoda Maximilián pred svojou korunováciou za uhorského kráľa v Bratislave z neho pozoroval svoje vojská (1563), podobne aj cisár Napoleon pred bitkou pri Austerlitzi (2.12.1805), 29.8. a 16.10.1811 sa odtiaľ kochal cisár František I.

"Rozhľadňu v roku 2004 postavila naša obec vedľa vojenského objektu. Zaujímavosťou je, že žiadne drevené časti nie sú spájané tesne vedľa seba a každých päť rokov robíme revíziu konštrukcie," potvrdil starosta Bergu Andreas Hammer.

Na trase VIA.CELLA VINARIA možno spoznať chránené územie Spitzerberg s vinohradníckou obcou Edelstal a lesom, kam tiež chodievala Mária Terézia. Ďalšie značené cesty ponúkajú iný pohľad do histórie, ale tiež súčasného života tamojších obyvateľov. Informácie o trasách sú na internetovej stránke www.via-carnuntum.at.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Medzilaboriec
Vychádza prvý ilustrovaný román Kód 9.1.7 z pera Jozefa Banáša
Koloseum ponúkne verejnosti nové výhľady na Rím
P. BARABÁŠ: Tatranskí nosiči sú poslednými európskymi endemitmi

Komentáre