Cestovanie

Na španielskych letiskách musí byť malá voda za maximálne 1 euro

"Nová podmienka je už zahrnutá v zmluve 19 obchodoch na šiestich letiskách."

TASR, 22. apríla 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Španielsky úrad pre správu letísk Aena sa rozhodol vyriešiť najčastejšiu sťažnosť cestujúcich, ktorou je predražená pitná voda. A prinútil všetkých prevádzkovateľov predajných automatov a obchodov na letiskách, aby znížili ceny malých fliaš s vodou na maximálne 1 euro. Uviedol to denník El País s odvolaním sa na zdroje z Aena.

Táto podmienka bola zahrnutá do nových zmlúv na prenájom komerčných priestorov na letiskách. Obchody a automaty budú musieť pri predaji 300-mililitrových fliaš dodržať túto cenu. Aj polovica pollitrových fliaš v automatoch bude stáť 1 euro.

Nová podmienka je už zahrnutá v zmluve 19 obchodoch na šiestich letiskách (Madrid-Barajas, Palma de Mallorca, Bilbao, Tenerife juh, Santiago, Vigo a Girona-Costa Brava).

Medzinárodné združenie európskych letísk ACI, ktorého je Aena členom, už v roku 2015 odporučilo prevádzkovateľom letísk, aby zabezpečili zásobovanie letísk fľašami s pitnou vodou za prijateľnú cenu.

Touto otázku sa zaoberal aj úrad španielskeho ombudsmana po tom, ako dostal viaceré sťažnosti na prehnanú cenu základných produktov, najmä vody, na španielskych letiskách.

Aena reagovala aj na požiadavky na umiestnenie väčšieho množstva bezplatných pitných fontán na letiskách. Spoločnosť plánuje pridať ďalšie k už existujúcim 193 fontánam, z ktorých je 41 v spoločných priestorov a 152 v zóne pre pasažierov.

Komentáre