Cestovanie

Na hrade Revište objavili unikátny nález, dverový portál z roku 1547

"Portál, ktorého časť na hrade našli koncom augusta a časť začiatkom septembra, podľa Mazúra dokumentuje, že v roku 1547 bola na hrade robená prestavba."

TASR, 13. septembra 2016 8:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta
Na hradnej zrúcanine Revište pri Žarnovici objavili unikátny nález. Je ním interiérový dverový portál z roku 1547, na ktorom je vyobrazený erb Dóczyovcov. "Takýto nález sa nepodarí na každom hrade alebo archeologickej lokalite každý deň," zhodnotil Ratibor Mazúr, výkonný riaditeľ Združenia na záchranu hradu Revište.

Portál, ktorého časť na hrade našli koncom augusta a časť začiatkom septembra, podľa Mazúra dokumentuje, že v roku 1547 bola na hrade robená prestavba. "Je z neho jasné, že prestavba nebola lacná, ale išlo o honosnú prestavbu," priblížil. Portál bol umiestnený v interiéri prednej miestnosti južného paláca. Bol to prechod medzi dvoma časťami paláca.

Vzhľadom na svoj vek je portál v zachovalom stave. Podľa Mazúra budú postupovať v zmysle zákona a po porade s archeológmi nájdu pre portál vhodné umiestnenie. "Predpokladám, že nájdeme ešte aj ďalšie časti toho architektonického kamenného článku," dodal s tým, že v budúcnosti by chceli vytvoriť na hrade lapidárium a umiestniť ho tam spolu s ďalšími nálezmi.

ODPORÚČAME AJ:
FOTO: Pozrite sa na miesta na Cypre, kam sa bežne nedostanete
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: Prevezte sa na motorke k divokému Grand Canyonu
Dokumentarista V. KAMPF: Dunaj je Amazonkou Európy, ktorá ľudí spája
Toto sú najlepšie a najhoršie mestá na život:Ako je na tom Bratislava?

Komentáre