Cestovanie

Príbeh Lonely Planet: Za opustenou planétou hľadajte lásku

"Prvý sprievodca pod značkou Lonely Planet sa na policiach kníhkupectiev objavil pred 40 rokmi. Radil aj, kde v Afganistane zohnať marihuanu a v Kábule ochutnať hašišové koláčiky."

Romana Juhásová, 4. januára 2014 6:00
Papierová (844 strán) a elektronická podoba turistického sprievodcu Nemeckom zo série Lonely Planet. Foto: TASR/AP Photo


Pre svoju praktickosť, prehľadnosť a aktuálnosť je vydavateľstvo Lonely Planet špičkou turistických sprievodcov, zmapovalo takmer celý svet a pred tromi rokmi zaokrúhlilo počet titulov na desať miliónov. A začalo to tak nenápadne. Za vydavateľským impériom nestoja draví biznismeni, len zaľúbený párik kvetinových detí. Paradoxne, za vznikom „Osamelej planéty“ stojí príbeh lásky.

Skromné očakávania


Maureen a Tony Wheelerovci sa zoznámili na lavičke v londýnskom Regent’s Parku. O rok boli svoji. Svadobná cesta v podobe leňošenia na pláži nepripadala pre dvoch nezávislých dobrodruhov do úvahy, vzali rozbitú minidodávku a vydali sa naprieč Áziou, konečná stanica Austrália. Do cieľovej destinácie dorazili po deviatich mesiacoch, s 27 centami vo vrecku, kompletne vysilení, ale plní dojmov a radosti.

Svoje cestovateľské zápisky pretvorili v roku 1973 na prvú publikáciu pod značkou Lonely Planet – Lacno naprieč Áziou (Across Asia on the Cheap), ktorú písali po večeroch a víkendoch jednoducho pre potešenie a zábavu. Záujem predčil ich skromné očakávania, útly zväzok sa stal hitom kníhkupectva v Sydney a všetkých 1500 kusov bolo rozpredaných počas jediného týždňa.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V čom tkvie tento nevídaný úspech? Vďaka perfektnému načasovaniu Wheelerovci ulahodili množstvu mladých ľudí, u ktorých práve v sedemdesiatych rokoch vzrastal záujem o východnú kultúru a nezávislé cestovanie ako také.

Marihuana aj hašiš


Uvoľneným štýlom stvorili naozaj pútavé čítanie, ktoré upúšťa od nudných zoznamov múzeí a bez servítky poradí aj to, kde v Afganistane zohnať marihuanu a v Kábule hašišové koláčiky. Aj keď dnes sa už autori najobľúbenejších bedekrov musia trochu viac „krotiť“, svojej filozofii autentických zážitkov a úprimných odporúčaní zostávajú verní. Sprievodcovia sú zárukou spoľahlivých informácií aj vďaka tomu, že sú každé dva či tri roky podrobení aktualizácii.

Nájdeme ich v deviatich jazykoch, od roku 2001 vďaka nakladateľstvu Svojska & Co. si ich môžeme prečítať aj v slovenčine a češtine. Okrem printu ponúka vydavateľstvo aj elektronické knihy, vedie obľúbenú internetovú stránku a magazín s množstvom rád a tipov.

Manželský pár je naďalej oddaný svojej vášni – cestovaniu a písaniu, ktorú si neodopieral ani pri dvoch ratolestiach. Matka Maureen je aj autorkou publikácie o cestovaní s deťmi. Prostredníctvom nadácie The Planet Wheeler Foundation organizujú humanitárne projekty v rozvojových krajinách, venujú sa vzdelávaniu a zdravotnej starostlivosti.

Nedostali ste aj vy práve chuť spríjemniť si januárový večer knihou z nepoznaných horúcich zemí?

Komentáre