Cestovanie

Máte radi Slovensko? Navštívte Terchovú

"Rodisko Juraja Jánošíka by malo byť povinnou zastávkou pre všetkých milovníkov Slovenska. "

Katarína Bačová, 5. septembra 2016 12:00
Na dedinu dohliada samotný Juraj Jánošík v podobe sedemapolmetrovej sochy z oceľového plechu. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová
Socha Jánošíka, unikátny drevený betlehem či Jánošíkove diery. Obec Terchová nie je len malebnou slovenskou dedinou. Je tiež pulzujúcim centrom tých, ktorí majú radi Slovensko a slovenskú kultúru. Svoje tú nájdu milovníci prírody, umenia, tradícií a tiež kulinárskych špecialít našich starých mám.

Terchová leží v lone Malej Fatry a tvorí bránu do Vrátnej doliny. Nachádza sa len pár kilometrov od krajského mesta Žilina. Prvé, čo si všimnete je hrdosť Terchovčanov na ich bydlisko – nejeden má na aute nalepený znak obce, aby sa na jeho pôvod popri žilinskej ešpézetke nezabudlo. Svieti z neho švárny Jánošík na zelenom pozadí.

Betlehem v pohybe


Hlavnou pamätihodnosťou obce je Kostol svätého Cyrila a Metoda. Je najväčším svätostánkom na Slovensku zasväteným našim vierozvestcom. Jeho súčasťou je jedinečný pohyblivý drevený betlehem. Pôvodnú verziu Štefana Hanuliaka postupne dopĺňajú terchovskí rezbári. Hlavným materiálom je lipové drevo. Tri časti zachytávajú „starú“ Terchovú, miesto Ježišovho narodenia – Betlehem a prepychový Jeruzalem.

Jánošíkov odkaz


Na dedinu dohliada samotný Juraj Jánošík v podobe sedemapolmetrovej sochy z oceľového plechu. Pamätník odhalili pri príležitosti 300. výročia narodenia Jánošíka v roku 1988. Z vŕšku máte Terchovú ako na dlani.
Nášmu národnému hrdinovi je venovaná aj expozícia v Považskom múzeu Juraja Jánošíka v Terchovej.
Kultúrne tradície zachovávajú každoročné Jánošíkove dni. Budúci rok ich čaká už 55.ročník. Priestor dostáva i Terchovská muzika, ktorá je zapísaná aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Duchovným sviatkom sú Cyrilometodské dni. Do ponuky podujatí obce patrí aj hudobný festival Terchovský budzogáň či výstup na Veľký Rozsutec na pamiatku sv. Jána Pavla II.
Sochu Jánošíka odhalili pri príležitosti 300. výročia jeho narodenia. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Šúľance, halušky, korbáčiky


Syry – suveníry. Takéto nápisy sú v Terchovej na každom kroku. Návštevník si občas môže myslieť, že tieto dve slová sú synonymami. Okrem magnetiek a valašiek preto turisti utrácajú aj za korbáčiky a oštiepok. Obľúbená je aj poctivá slovenská bryndza.

Nie je prekvapením, že hlavným lákadlom miestnych reštaurácií sú bryndzové halušky. V každom podniku vás budú presviedčať, že u nich robia tie najlepšie. Nezabudnite ochutnať aj pirohy a sladké makové šúľance.
Jánošíkove diery sú atraktívne aj vďaka rebríkom. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Jánošíkove diery


Kto rád lozí po rebríkoch, nemal by vynechať Jánošíkove diery. Kratšia a menej namáhavá trať je vhodná pre rodiny s deťmi, zdatnejší turisti môžu prejsť až na Veľký (1 609 m n. m.) alebo Malý Rozsutec (1343 m n. m.). Nevyhnutná je pevná turistická obuv. Nemusíte sa báť, že sa stratíte, stačí sa nechať viesť značkami a ostatnými návštevníkmi lesa. Okrem slovenčiny tu možno často počuť a český jazyk. Zurčiaca voda, stromy a maximálne sústredenie, aby ste dali nohu na správne miesto, vám pomôžu úplne vypnúť.

Prírodu si môžete vychutnať aj z 30-metrovej rozhľadne Terchovské srdce. Nachádza sa na vrchu Oblaz. Športových nadšencov poteší tiež lanový park či výlet na kolobežkách

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zámok Vígľaš prešiel znovuzrodením. Skrýva všetky Da Vinciho vynálezy
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Kútov do Jablonice
Dokumentarista V. KAMPF: Dunaj je Amazonkou Európy, ktorá ľudí spája

Komentáre