Cestovanie

Lyžovačka v zahraničí: Na skok či na krásnu zimnú dovolenku

"Aj keď úroveň slovenských lyžiarskych stredísk z roka na rok stúpa, prečo nevyužiť špičkové destinácie u susedov. Za kvalitou netreba merať dlhú cestu, nájdeme ju už 160 kilometrov od Bratislavy. "

Romana Juhásová, 12. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Lyžiarske strediská postupne otvárajú svoje brány. Aby ste sa netopili v širokej ponuke, ponúkame prehľad tých najlepších a najbližších u susedov, alebo aj tipy na trochu vzdialenejšie destinácie pre krásnu rodinnú dovolenku.

Susedská lyžiarska veľmoc


Rakúsko ma zaslúžené renomé svetovej lyžiarskej veľmoci a možnosti západného suseda využíva veľa slovenských lyžiarov. Na „otočku“ do Viedenských Álp, alebo na týždennú dovolenku spojenú s obľúbeným zimným športom. S partiou kamarátov alebo s deťmi. Začiatočník či freerider. Možností je viac ako dosť.

V regióne Viedenských Álp leží päť moderne vybavených a nádherne zasnežených lyžiarskych stredísk. Veľkej obľube sa teší Semmmering iba 162 kilometrov od Bratislavy. Pokiaľ si sem chcete zájsť aktívne oddýchnuť len na jeden deň, oplatí sa využiť prepravu skibusom, ktorú poskytuje viacero slovenských spoločností. Cesta autobusom minimalizuje náklady (ako diaľničná známka) a po ceste si v kľude oddýchnete. Kvalitné zjadzovky, krásna príroda a možnosti nočnej zábavy vás však bez problémov zamestnajú aj na viacero dní.

Pre rodiny s deťmi bude ideálnym výberom St. Corona am Wechsel s preslávenou lyžiarskou školou, bezpečnými svahmi a sánkarskou lúkou. Nudiť sa nebudú ani rodičia, keď ratolesti zveria do rúk profesionálov, môžu v pokoji brázdiť trasy pre pokročilých. Cesta z hlavného mesta opäť nepresiahne 170 kilometrov.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Prívlastkami športový a rodinný sa opisuje kopec Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee, nárokom aktívnych lyžiarov vyhovie Puchberg Salamander Skigebiet, skialpinistom učaria nádherné panorámy z vrchu Reichenau an der Rax.

Vzdialenejšie strediská pre aktívnu dovolenku


Asi nikomu netreba bližšie predstavovať Schladming v strednom Rakúsku, domácimi považovaný za hlavné mesto zjazdového lyžovania v krajine. Začiatkom januára je dejiskom prestížneho závodu svetového pohára mužov v slalome. V tesnej blízkosti sa týči Dachsteinský ľadovec. Vzdialenosť od Bratislavy je 360 kilometrov.

Medzi najvyhľadávanejšie alpské lyžiarske oblasti patrí Zillertal s najznámejším rakúskym ľadovcom Hintertuxer Gletscher. Vybrať si môžete spomedzi 529 kilometrov zjadzoviek, týmto číslom sa radí do prvej trojky v Európe. Navyše, sezóna je celoročná. Vzdialenosť od Bratislavy je 533 kilometrov.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Nič nechýba ani stredisku Kaprun – Zell am See s dvoma areálmi pre snowboard a 200 kilometrami bežeckých tratí. Do tohto východoalpského strediska budete merať 429 kilometrov cesty.

Vychytené lokality u českých susedov


Lyžiarom praje i Česká republika, viacero vysoko kvalitných stredísk skrýva oblasť Krkonoše: Špindlerův Mlýn, Černá hora - Janské lázně, Pec pod Sněžkou a medzinárodne známy Harrachov, preslávený podujatiami svetového významu.

Spojte šport s cestovaním


Komu je srdcu bližšia talianska krása Dolomitov, užije si oblasť Arraba – Marmolada, štít Marmolada je perlou talianskych Álp. Do Francúszka sa zas jazdí otestovať známe strediská v Savojských Alpách ako Les Trois Vallées, Méribel, Les Menuires, Val Thorens, La Plagne a Tignes.

Pokiaľ máte chuť spestriť si sezónu menej opozeranou destináciou, zalyžujte si v Slovinsku. Len 330 kilometrov cesty a ste v stredisku Maribor-Pohorje, ktoré drží krok so západným vysokým štandardom. Možno budete svedkom medzinárodného obrovského slalomu žien či majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní „Zlatá líška“.

Komentáre