Cestovanie

Užitočné tipy, ako stihnúť let, keď ho nestíhate

"Tep sa zrýchľuje, hodinky tikajú a čas na vašej letenke je nekompromisný? Osvojte si niekoľko tipov, ako stihnúť let aj vtedy, keď už vás nádej pomaly opúšťa."

Romana Juhásová, 6. mája 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Niekedy si v pohodovej atmosfére v letiskovej kaviarni s priateľmi chutnou kávou pripíjame na šťastný priebeh výletu, inokedy s nervami na krajíčku uháňame cez niekoľko terminálov. Nespoľahlivý budík, dopravné zápchy, minimum času na let s prestupom, zmena odletovej brány a množstvo iných faktorov dokážu vybičovať adrenalín na maximum. Portál Buzzfeed na základe praxou nadobudnutých cestovateľských skúseností radí, ako zvládnuť aj stresom nabité situácie.

Ak máte naponáhlo, netajte sa tým


Zabudnite na skepsu a mizantropiu, z nejednej nepríjemnej situácie človeka vytiahla ochota a solidarita iných. O svoju obavu zo zmeškaného letu sa podeľte s ostatnými. Taxikár možno dupne na plyn, zamestnanci letiska snáď taktiež prejavia ochotu a poradia a ostatní cestujúci, najmä tí s podobnými skúsenosťami z minulosti, poznajú zľutovanie a obetujú svoje miesto v rade. Každopádne, za pokus nič nedáte, možno sa presvedčíte, že na svete sú stále aj milí ľudia.

Obráťte sa na kompetentných


Vypäté situácie vznikajú najmä v dôsledku letov s prestupom a to hlavne na veľkých medzinárodných letiskách, kedy si presun vyžiada aj hodinu času. Nervozitu pasažierov potom spôsobí meškanie prvého letu a tým spôsobené skrátenie prestupového času. Takéto situácie nie sú na významných letiskách raritou a netreba sa ostýchať obrátiť sa so žiadosťou o pomoc na zamestnancov leteckej spoločnosti.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ich ochota vám môže napomôcť prekonať dlhý rad na bezpečnostnú kontrolu, čím ušetríte nejednu minútku k dobru. Výnimočný nie je ani scenár, kedy letuška vo vyhlásení požiada pasažierov, aby ako prvých pustili tých, ktorí sa ponáhľajú na ďalší let. Kľúčom je slušné chovanie. Priateľský prístup si získate iba rovnakým vystupovaním z vašej strany.

Bežte


Posledné pravidlo spočíva v behu. Splašenom, hlučnom, sprevádzanom prosbami o ústup z cesty, aby si nevyžiadal prípadné nepríjemné zdravotné následky u pokojne sa prechádzajúcich cestujúcich, ktorých čas netiesni. Buzzfeed taktiež ponúka tip ukrytý v magazínoch, ktoré sa vyskytujú v lietadlách. Časopisy leteckých spoločností totiž často ilustrujú i mapu hlavných terminálov letiska, vďaka ktorej si môžete vopred načrtnúť únikový plán.

Komentáre