Cestovanie

Kupola Vyhliadkovej veže na Dukle je otvorená po 49 rokoch

"Vojenský historický ústav podľa Čaploviča v letných mesiacoch tohto roku zrealizoval v interiéri dolnej kupoly Vyhliadkovej veže na Dukle ďalšiu etapu inštalácie štvrtej stálej múzejnej expozície."

TASR/Webmagazin.sk, 9. októbra 2023 12:18
Po takmer ročnej rekonštrukcii otvorili v pondelok vyhliadkovú vežu na Dukle Foto: TASR Maroš Černý

Po takmer ročnej druhej etape rekonštrukcie a modernizácie bol v tomto roku sprístupnený pre verejnosť objekt v správe Vojenského historického ústavu - Vyhliadková veža na Dukle. "Dolnú kupolu Vyhliadkovej veže na Dukle sme sprístupnili po 49 rokoch," povedal pre Teraz.sk riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Návštevníci podľa neho mohli vzhliadnuť aj komplexne obnovenú a zmodernizovanú vrchnú vyhliadkovú kupolu, spolu s vyhliadkovou terasou.

Vojenský historický ústav podľa Čaploviča v letných mesiacoch tohto roku zrealizoval v interiéri dolnej kupoly Vyhliadkovej veže na Dukle ďalšiu etapu inštalácie štvrtej stálej múzejnej expozície, pod názvom „Duklianske bojisko v premenách času“.

Vyhliadková veža na Dukle Foto: VHÚ


Jej súčasťou je aj vytvorenie imitácie mínového poľa s použitím nálezov (protipechotných a protitankových mín) pochádzajúcich priamo z duklianskeho bojiska. Popritom boli aj v priestoroch dolnej kupoly nainštalované moderné dotykové multimediálne obrazovky, ako aj dotykový multimediálny interaktívny stôl.

S výsledkami týchto prác sa pri príležitosti 79. výročia Karpatsko-Duklianskej operácie, mohli oboznámiť prví návštevníci, keď po prvýkrát v histórii objektu vstúpili do jej priestorov.

Vyhliadková veža na Dukle Foto: VHÚ


"Pripravujeme sa na uskutočnenie poslednej etapy v marec až máji 2024, počas ktorej obnovíme vonkajšiu fasádu a zmodernizujeme interiér v jej prízemnej časti," povedal Čaplovič.

Vyhliadková veža na Dukle Foto: VHÚ


Vyhliadková veža na Dukle Foto: VHÚ


Vyhliadková veža na Dukle bude pre verejnosť otvorená do 31. októbra 2023, od 9.00 do 17,00 hod. (okrem pondelkov).

Komentáre