Cestovanie

Košický región ponúkne počas leta inšpirácie pre cestovateľov

"Navštívte počas leta Košice a okolie. Toto všetko vám ponúknu. "

TASR, 22. júna 2017 9:00
Dóm sv. Alžbety sa nachádza v centre Košíc. Foto: TASR/Milan Kapusta
Košický región ponúka počas letnej turistickej sezóny množstvo turistických inšpirácií pre všetky kategórie cestovateľov. Podľa Viktora Wurma z organizácie Košice Región Turizmus je napríklad svetové kultúrne dedičstvo UNESCO dostupné záujemcom takpovediac na dosah.

"Z Košíc sa autom dostaneme do 100 minút až k 18 pamiatkam zo Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pre návštevníkov, ale aj domácich je to zaiste zaujímavá výzva pri plánovaní prázdninového programu, výletov a aktívneho oddychu. Navyše spomedzi týchto 18 miest je až šesť jaskýň, ktoré v letných horúčavách poskytujú vyhľadávanú oázu na schladenie organizmu," priblížil Wurm.

Počas letných prázdnin plánujú ďalšie jazdy v rámci projektu Vlakom za UNESCOM. "Ide o nostalgické jazdy legendárnymi motorovými vlakmi 810 k pamiatke UNESCO a celodenný výlet po zaujímavých miestach jej okolia. Úspech prvých dvoch jázd a spokojnosť cestujúcich je dokonalou pozvánkou aj na jazdu 29. júla Leto v Raji, keď z Košíc vyrazíme smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni. Ďalšia jazda, ktorá sa uskutoční 12. augusta, sa volá Hor sa na Gemer. Turisti okrem Ochtinskej aragonitovej jaskyne určite budú chcieť vidieť malebný kostolík v Štítniku," povedal Wurm.

Vyhľadávané sú podľa jeho slov aj TOP podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

"Už 24. júna je tu prvé letné podujatie Jánske ohne nad Šíravou spojené s najkratšou nocou v roku a magickými zvykmi našich predkov. O týždeň na to bude Zemplín Veterán Rallye – trojdňové (30.6.-2.7.) motoristické podujatie, na ktorom návštevníci uvidia množstvo zaujímavých kúskov. Spomeňme napríklad automobil Horch, jeden z troch exemplárov na svete a osobne majú možnosť stretnúť sa aj s legendou motošportu, desaťnásobným majstrom Československa Petrom Balážom," povedal Wurm.

Začiatkom augusta sa v Krásnohorskom Podhradí uskutočnia Krásnohorské hradné hry. "V Sobranciach bude 20. augusta ôsmy ročník Furmanských pretekov, ktoré ponúknu nevšedný zážitok, určite zaujímavý aj pre malých návštevníkov. V dňoch 25. a 26. augusta sa bude konať dožinkové podujatie Chlebom a vínom v Trebišove," doplnil Wurm s tým, že pre návštevníkov Zemplínskej šíravy Košice Región Turizmus pripravuje atrakciu na celé leto. "Bude sa volať Pieskové kráľovstvo. Viac prezradíme na tlačovej besede 30. júna na brehu Zemplínskej šíravy."

ODPORÚČAME TIEŽ:
Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná zastávka Devínske Jazero
Pri prevoze bicykla treba dbať na jeho bezpečné upevnenie
Poznáte aj menej časté dopravné značky? Vyskúšajte sa radšej hneď

Komentáre