Cestovanie

Cestovateľské festivaly, kiná a prednášky: Relax a užitočné informácie

"Ako milovníci objavovania sa i my tešíme stále sa rozrastajúcej ponuke cestovateľských festivalov, cestokín a prednášok na Slovensku. Poďme sa na ňu pozrieť."

Romana Juhásová, 17. decembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Spojenie kultúrneho zážitku, príjemného posedenia a získavania užitočných rád založených na autentických zážitkoch. Dozviete sa čosi nové, čo sa môže pri budúcom vycestovaní hodiť, navodíte si atmosféru iného exotického kraja a zaplatíte symbolickú sumu, často dokonca tento bod odpadá.

Niekoľkodňové oslavy poznávania


Festivaly od milovníkov cestovania pre milovníkov cestovania. Za najväčší v našich končinách možno označiť ten pod menom Cestou necestou, napriek tomu, že má za sebou len dva ročníky. Prvý bol skromnejší, organizátor Michal Knitl doň zapojil poväčšine kamarátov či kamarátov kamarátov. Nasledujúci ale už ponúkol úctyhodných 147 prezentácii pre oči 1600 návštevníkov. Usadil sa už v Bratislave, Pezinku, Piešťanoch a Banskej Bystrici a plánuje sa rozširovať. Vo svojom meste ho s pomocou rád organizátorov môže hostiť každý dobrovoľník, rovnako voľné je i poskytnutie svojich vlastných prezentačných schopností a cestovateľských skúseností. Najbližšie sa naň môžeme tešiť v marci.

Martin je pôdou novembrového Martinského cestovateľského festivalu, stojí za ním Martinský klub priaznivcov cestovania. Svoje aktivity však klub vyvíja celoročne, najbližší cestovateľský večer je plánovaný na 27. decembra a témou bude Ukrajina. Košičania zas koncom novembra navštevujú festival zodpovedného cestovania Iné cesty.

Vybrať si možno aj zo širokej ponuky najmä menších regionálnych horských a outdoorových festivalov ako Diašou Babia hora, Hory a mesto, Expedície, Horalfest, Horomil Fest, Vysoké hory, Hory, cesty, ľudia a iné.

Cestokiná


Uvítajte ozvláštnenie večera cestovateľským kinom, či prednáškou spojenou s diskusiou. Často sú za nimi skúsení ľudia, ktorí naozaj majú o čom rozprávať.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Príkladom sú prezentácie pod značkou cestovateľskej kancelárie BUBO, v chladných mesiacoch sa z bratislavskej Magio pláže presúvajú do interiérov kinosál v Poluse. Profesionálni sprievodcovia odovzdávajú divákom svoje niekoľkoročné skúsenosti každý utorkový večer. Dňa 17. decembra si vypočujete čosi o krajinách bývalého ZSSR, 7. januára zas o Vietname, Laose a Kambodži. Podobnou formou prezentovala svoje služby aj CK Saturn v priestoroch kníhkupectva Panta Rhei na Vysokej ulici v Bratislave. Posledné prednáška sa konala 3. decembra, témou bolo Tunisko.

Kiná nie sú doménou len cestovných kancelárií, svoj Ázijský seriál raz mesačne režíruje nezisková organizácia Libraria – Informačné centrum globálneho vzdelávania. Vždy sa zameria na iný kút svetadielu, od Kaukazu až po Blízky Východ. V programe sa v budúcnosti vyskytne aj India, Juhovýchodná Ázia a napokon Sibír. „Cieľom našich podujatí nie je návštevníkom iba predstaviť tieto časti planéty, ale i priniesť hlbšiu znalosť o daných krajinách, ich kultúre či obyčajnej ľudskej realite. Zároveň sa cieľavedome snažíme „vyzývať" predsudky a stereotypy, ktoré ľudia o týchto krajinách a regiónoch majú,“ opísal podujatie riaditeľ organizácie Peter Ivanič.

Zacestujete si i v KC Dunaj, 17. decembra do Kene, o ktorej porozpráva humanitárna pracovníčka organizácie Viac než šperk, 7. januára do Južnej Ameriky, 27. to bude Rusko. Lesné cestokino v Horskom parku zas najbližšie angažuje Michala Knitla (organizátora spomínaného Cestou necestou) a jeho severovýchodnú Indiu.

Komentáre