Cestovanie

Kam v Bešeňovej a okolí? Tipy, čo vidieť - voda, hory i pamiatky

"Dovolenka na Slovensku je naozaj dobrý nápad, a rozhodne to nie je len nejaké reklamné klišé. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. novembra 2023 15:03
Ilustračné foto Foto: weise_maxim / adobe.stock.com
V našej krajine existuje množstvo krásnych miest, ktoré sú známe a populárne, no niektoré sú možno menej populárne, napriek tomu však ponúkajú skvelé možnosti na oddych. Za dovolenku a návštevu stojí určite aj Bešeňová a okolie, teda Liptov. V prenesenom význame tam môžete robiť viac aktivít než pri mori!

Základom je vodný park Bešeňová
Voda je nielen nevyhnutným predpokladom života, ale zároveň základným stavebným kameňom oddychu v Bešeňovej a okolí. S vodou sa tu totiž spájajú dve kľúčové turistické atrakcie. Prvou je vodná nádrž Bešeňová, ležiaca v lone nádhernej liptovskej prírody. Sprevádzkovaná bola v roku 1976 a je prepojená s Liptovskou Marou. Vodná nádrž je vhodná predovšetkým na príjemné prechádzky, prípadne pozorovanie vodného vtáctva či rybárčenie. Ak vás láka kúpanie, tak to vo vodnej nádrži žiaľ možné nie je, rozhodne však nemusíte zúfať. Doslova na krok sa totiž nachádza populárny aquapark Bešeňová, častý cieľ pre ľudí, ktorý vyhľadávajú oddych a zábavu. Jeho výhodou je veľmi dobrá dostupnosť i široké portfólio služieb i aktivít pre deti i dospelých. Či už v lete alebo zime, určite neoľutujete, ak si práve v Bešeňovej rozložíte svoj hlavný stan. Jednoducho si vyhľadajte ubytovanie v Bešeňovej, blízko aquaparku a môžete sa tešiť na dovolenku. Na megaubytovanie.sk nájdete dostatok ubytovacích možností priamo v obci alebo blízkom či širšom okolí. Na svoje by si mali prísť naozaj všetci – či už fanúšikovia hotelového alebo apartmánového ubytovania, prípadne tí, ktorí preferujú romantickú atmosféru na chate v prírode.

Turistika v okolí Bešeňovej
Ak by sme však písali len o vode, rovno by sme mohli zostať pri spomínanom mori. Dovolenka na Slovensku a konkrétne na Liptove však ponúka omnoho viac, a síce krásnu prírodu. Takú, ako inde len ťažko nájdete. Ak máte radi túry, môžete si jednu ´dať´ na vrch Pravnáč. Stačí sa presunúť z Bešeňovej do obce Liptovská Anna (približne 10 minút autom), a odtiaľ je to zhruba 2,5 hodiny (podľa tempa) na vrchol, ktorý sa týči vo výške 1206 metrov nad morom. Vrch Pravnáč nie je až taký populárny, o to viac to oceníte, ak chcete mať na dovolenke aj trochu pokoj. Námaha sa oplatí – z Pravnáča sa vám otvoria výhľady na celý Liptov. Ďalšie zaujímavé túry i výhľady prinášajú túry do Prosieckej či Kvačianskej doliny. Ďalším turistickým cieľom môže byť aj cesta z Bešeňovej na Veľký Choč, najvyšší vrch Chočských vrchov s výškou cez 1600 metrov nad morom. Približne štyri hodiny trvá ďalšia zaujímavá túra, vedúca na Vyhliadku Liptov do Chočských vrchov. Ako už názov napovedá, vynaložené úsilie stojí za tie nádherné výhľady. V rámci najbližšieho okolia určite nevynechajte Bešeňovské travertíny, vzdialené približne desať minút chôdze z obce. Sú to jedinečné vápencové útvary, priam vykreslené ako z nejakého filmu. O tom sa ani nedá písať, treba ich jednoducho vidieť!

Historické pamiatky na Liptove

Liptov má vskutku všetko, a teda nielen vodu či hory. V tomto prípade naozaj platí, že dovolenka na Slovensku s deťmi môže predstavovať veľmi dobrý nápad i zážitok. Deti si totiž prídu na svoje v zmysle, že sa poriadne zabavia, no môžu sa aj niečo naučiť. V blízkom okolí môžete navštíviť dedinku Vlkolínec, ktorá sa nachádza pri Ružomberku. Je to zachovaná podhorská osada so zachovanou ľudovou architektúrou z dávno minulých čias, pričom je zapísaná aj v zozname UNESCO. Podobný zážitok ponúka aj Múzeum liptovskej dediny v neďalekej Pribyline. História na vás dýchne aj pri návšteve hradu Likava, tiež v bezprostrednej blízkosti Ružomberka. No a blízko pri Bešeňovej je tu ešte jedno miesto, o ktorom možno toľko turistov nevie, no pre vás o to lepšie. Je to archeoskanzen Havránok, miesto, kde v minulosti žili Kelti. V archeoskanzene sa môžete vrátiť do doby železnej a pozrieť si aj rekonštrukciu dobového sídliska či obydlí Keltov.

Ako sami vidíte, v Bešeňovej a na Liptove sa pri dovolenke naozaj nebudete nudiť. Je to obľúbené miesto pre celé rodiny i s deťmi. Kým počas školského roka poteší vaše ratolesti napríklad nový perfektný detský nábytok do izby či rôzne hračky a aktivity, v lete či zime im určite urobí radosť pekná rodinná dovolenka, na ktorú budú vaši milovaní radi spomínať. A to napríklad aj v Bešeňovej.

Komentáre