Cestovanie

Riadite sa pri výbere hotela hviezdičkami? Robíte chybu

"Podmienky, ktoré má daný hotel spĺňať, a tiež kontrola ich dodržiavania, sa v každej krajine líšia. V Európe si počet hviezdičiek udeľujú samotné hotely podľa vlastného uváženia."

Veronika Rosputinská/TASR, 10. apríla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Pred pár týždňami sa známy vrátil z exkluzívneho víkendového pobytu sklamaný, znechutený a s pocitom, že bol oklamaný. Objednal si luxusný pobyt v päťhviezdičkovom hoteli a preto čakal honosne zariadený a komfortný hotel so špičkovými službami. Jednoducho relaxačný pobyt na úrovni.

Namiesto komfortu ho čakala izba menšia ako jeho sídlisková kuchyňa. Keď sa chcel dostať k stolu, musel preskočiť posteľ. Z večernej prechádzky romantickými uličkami prišli s partnerkou poriadne hladní, informácia, že po desiatej večer im dokážu v hotelovej reštaurácii pripraviť pizzu alebo hamburger z mikrovlnky, bola posledným klincom do rakvy. Wellness časť hotela však bola ako z rozprávky. Za to tie hviezdičky.

Nedajte sa oklamať


Mnoho dovolenkárov si vyberá hotel, prípadne iné ubytovacie zariadenie práve podľa počtu hviezdičiek, bez ohľadu na to, čo od pobytu očakávajú. Navyše, podmienky pre zisk "hviezdičiek" sa v každej krajine líšia.

"Nielen že v Európe sa líšia hviezdičky, ale aj každá krajina má svoj vlastný štandard. Každá krajina má svoju klasifikáciu a zatriedenie ubytovacích zariadení obyčajne stanovené vo vyhláške alebo v zákone a podľa toho sa zatrieďujú hotely, motely alebo napríklad kempy do hviezd. Hotely sa v Európe obyčajne samozatrieďujú. To znamená, že si sám hotel napíše hviezdičky, a potom sú kontrolné mechanizmy, cez ktoré štát kontroluje, či podmienky hviezdičiek aj napĺňajú. Na Slovensku je takýmto orgánom Štátna obchodná inšpekcia," hovorí Rudolf Križan, člen predstavenstva skupiny Best Hotel Properties, a.s.

Požiadavky sa týkajú kvality a rozsahu vybavenia izieb aj hotela, metrov štvorcových, a tiež toho, koľko musí mať hotel reštaurácií a barov. Dôležité sú aj doplnkové služby ako fitness a wellness, prípadne technológie. Výnimky majú historické budovy. Tie majú nižšie požiadavky v Európe aj vo svete. Preto sa ľahko môže stať, že sa vydáte na romantický wellness pobyt do viac hviezdičkového hotela, ten sa však nimi pýši vďaka jedinečnej gastronómii či priestranným izbám.

Pri výbere ubytovania sa nenechávajte oklamať počtom hviezdičiek a hotel, ktorý sa vám zapáči, si pre istotu pozrite na jeho internetovej stránke, prípadne sa skúste e-mailom alebo telefonicky informovať. A koľko hviezdičiek je maximum? U nás je to päť, v Arabských emirátoch môže mať hotel hviezdičiek dokonca až sedem. Ide o superluxusné ubytovanie, či už sa to týka štvorcových metrov alebo investícií do použitých materiálov.

Komentáre