Cestovanie

Históriu Fiľakova návštevníkom priblíži digitálny sprievodca

"Digitálny sprievodca mestom Fiľakovo ponúka návštevníkom prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne integrovanú mapu, ktorá turistov zavedie k približne 20 lokalitám."

TASR, 2. apríla 2024 13:47
Na snímke hrad Fiľakovo. Foto: TASR Ján Siman

Históriu a pamiatky Fiľakova môžu návštevníci po novom objavovať s pomocou digitálneho sprievodcu. Aplikácia turistom predstaví približne dvadsiatku historických a významných lokalít v meste, informácie sú pre návštevníkov prístupné v slovenskom, maďarskom i anglickom jazyku. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Digitálny sprievodca mestom Fiľakovo ponúka návštevníkom prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne integrovanú mapu, ktorá turistov zavedie k približne 20 lokalitám. Na jednotlivých miestach návštevníci nájdu QR kódy s informáciami o histórii mesta či príbehy z jeho minulosti a súčasnosti.

"Po načítaní QR kódu získajú turisti informácie o histórii daného objektu v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku vrátane súčasných a historických fotografií, ako aj niekoľkých krátkych videozáznamov," priblížila riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

Na samotnom Fiľakovskom hrade sú tabule s QR kódom umiestnené na piatich miestach. Ďalšie panely je možné nájsť na významných budovách, na priečelí reduty známej ako Vigadó, v mestskom parku či pri kalvínskom kostole a betónovom bunkri z druhej svetovej vojny.

"Vďaka ďalšiemu projektu v Bebekovej veži hradu bude vybudovaná wifi sieť, ktorú môžu využiť návštevníci hradu bez potreby čerpania mobilných dát," dodal riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Digitálny sprievodca mestom Fiľakovo je výsledkom spolupráce Hradného múzea vo Fiľakove a OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie. Projekt sumou 5000 eur podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja. Aplikácia je pre verejnosť k dispozícii zadarmo.





Komentáre