Cestovanie

Pre nadšencov geocachingu: Najextrémnejšie umiestnené schránky

"Geocaching môže byť i extrémnym športom. Tu sú tie najväčšie výzvy, ku ktorým vám nadšenie nepostačí, pre ich dosiahnutie by ste museli byť astronautom, horolezcom alebo jednoducho bláznom. "

Romana Juhásová, 26. januára 2014 6:00
Mount Everest Foto: TASR/AP Photo


So základmi geocachingu sme vás oboznámili už v lete, mnohým však túto populárnu záľubu s prísľubom dobrodružstva predstavovať vôbec netreba. Avšak, tak ako aj putovanie samotné, geocaching môže byť ľahkou turistikou v kruhu rodiny (dokonca voľnočasovým krúžkom pre deti), ale i extrémnym športom. Pri pátraní po týchto „keškách“ nuda nehrozí, vyžadujú nielen fyzickú námahu, ale občas i špeciálne zručnosti a najmä odvahu.

Geocaching nielen na povrchu Zeme


Rebríčku najextrémnejšie umiestnených „kešiek“ na svete paradoxne kraľuje schránka vznášajúca sa 410 kilometrov nad Zemou – na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Nadšenec vesmírnej turistiky, Richard Garriott, ju tu zanechal pri svojej návšteve v roku 2008 a tým obohatil geocaching o nový rozmer. Keška sídli v ruskej časti stanice a naďalej obieha našu planétu, urobí tak raz za 92 minút. V novembri minulého roka sa z úspešného objavu tešil astronaut NASA Rick Mastracchio.

Na streche sveta


Načo trochárčiť, najvyššie položená schránka na zemskom povchu si leží na najvyššie položenom mieste na zemskom povrchu – na vrchole Mount Everestu, alebo inak povedané, na streche sveta, v nadmorskej výške 8 848 metrov. Podľa stránky geocaching.com zažila tri úspešné nálezy a pre absolútnych nadšencov je veľkým snom. Nie úplne nedosiahnuteľným, ale extrémne náročným, keďže je nutné čeliť nielen fyzickej námahe, ale i silnému vetru, neduhom počasia a výškovej nevoľnosti.

Adrenalín na skok


Poriadnu dávku odvahy si vyžaduje schránka v americkej Arizone - „The Leap“, teda skok. Ako názov napovedá, presne tento úkon je potrebný k jej dosiahnutiu, no predchádza mu zdolanie strmých kopcov, obrovkých balvanov, zrázov a celkovo členitého terénu. Podľa „autora kešky“ je najnáročnejšia samotná cesta, no konečný skok neposkytuje žiadny priestor pre chyby. Dosiahnuteľnosť však demonštrovalo sedem dobrodruhov.

Do zoznamu najpozoruhodnejších lokalít možno zaradiť aj zradnú púšť Registan v Afganistane či tajomné vodopády v Kongu. Najsevernejšia schránka obýva Ellesmerov ostrov, kvôli blízkosti kanadskej vojenskej základne je však pre bežných civilistov prakticky nedosiahnuteľná.

Komentáre