Cestovanie

Horolezci a horolezčata pozor! Festival Hory a mesto ide na Slovensko

"Aktívni i pasívni milovníci outdooorových aktivít, poznačte si do diára dátum 2. až 6. apríl. Do Bratislavy mieria svetoví lezci a tie najlepšie dokumenty z horského prostredia."

Romana Juhásová, 22. februára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník


Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto po pätnásty raz premiestni návštevníkov bratislavského nákupného centra na míle ďaleko od ruchu hlavného mesta, medzi končiare vrchov v Patagónii, Pakistane či na Antarktíde. Grom je filmová prehliadka, pre ešte autentickejšie zážitky si však možno vypočuť prednášky svetových lezcov veľkých stien, hlavnými hosťami budú mená ako Tommy Caldwell, Silvia Vidal a Adam Pustelnik.

Filmové plátno pre profesionálov i amatérov


Diváci zhliadnu filmy z celého sveta, pri väčšine ide o jedinečné premietanie. Snímky dokumentujúce nevšedné zážitky spojené so športom sú tematicky rozdelené na lezecké, vodácke, cyklistické, lyžiarske, environmentálne, filmy o lietaní a turistike.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Na atraktívnosti pridáva i neľahká dostupnosť mnohých oblastí, ktoré by ste v katalógoch cestovných kancelárii hľadali nadarmo. Ak vo vás tkvie amatérsky filmár, do 28. februára je tu stále možnosť prihlásiť sa do súťaže so svojou vlastnou tvorbou a v prípade ocenenia byť zaradený do programu.

Patagónska expedícia, španielske húževnaté žieňa a jablko, ktoré nepadá ďaleko od stromu


Zážitky priamo z prvej ruky odovzdajú divákom svetoví horolezci, „hviezdnemu obsadeniu“ kraľuje Tommy Caldwell. Američan z Koloráda, pre ktorého sú Yosemity domovom, má za sebou niekoľko rýchlostných rekordov, prvovýstpov či voľných prelezov. Vrámci svojho sobotňajšieho výstupu porozpráva aj o najčerstvejšom úspechu z Patagónie. Spolu s minuloročným hosťom festivalu Alexom Honnoldom ako prví na svete prešli hlavný hrebeň masívu Fitz Roy.

Piatok ozvláštni prednáška španielskej bigwallovej horolezkyne Silvie Vidal, ktorá prezradí aj to, ako dokáže toto 45-kilové žieňa niesť náklad takmer dvojnásobnej hmotnosti a v samote prežiť vyše 30 dní v skalnej stene.

Súčasťou otvorenia festivalu bude prezentácia skalkárskeho lezca Adama Pustelnika zo susedného Poľska, ktorý sa doslova vydal po šľapajách známeho otca, Piotra Pustelnika. Niekdajší návštevník festivalu zdolal sedem najvyšších vrcholov všetkých kontinentov.

Tešiť sa môžeme aj na českého horolezca Máru Holečka, nemeckého extrémneho cyklistu Haralda Phillipa, niekoľkých domácich zástupcov a škálu sprievodných akcií.

Komentáre