Cestovanie

Talianska kultúra osladí jún v Bratislave

"Oslaďte si leto trochou talianskeho pôžitkárstva hoc i na Slovensku. Festival Dolce Vitaj prinesie kultúru, chute a vône Apeninského polostrova do bratislavských ulíc."

Romana Juhásová, 31. mája 2014 6:00
Festival Dolce Vitaj 2013 Foto: TASR/Pavel Neubauer


Nevyzerá to s vašou tohtoročnou dovolenkou príliš optimisticky? Keď nepríde Mohamed k hore, musí hora k Mohamedovi. Júnový festival Dolce Vitaj tradične ponúkne to, na čo je horkokrvný národ právom hrdý - kinematografiu, klasickú hudbu, víno a čerstvé voňavé potraviny. Tento rok je podujatie zasadené do kontextu mimoriadnych politických udalostí, Slovensko oslavuje desať rokov v Európskej únii a Taliansko od 1. júla preberá predsednícku stoličku.

Lasciatemi cantare


Festival iniciovaný Taliansko-Slovenskou obchodnou komorou a Talianskym kultúrnym inštitútom zaznamená už svoj siedmy ročník. Táto kultúrna udalosť pravidelne otvára dialóg medzi dvoma kultúrami a podporuje spoluprácu veľmi príjemným spôsobom. Dňa 3. júna ho v Zrkaldovej sieni Primaciálneho paláca s patričnou noblesou otvoria známe árie a talianske romance v podaní sopranistky Cristiny Ferri s klavírnym sprievodom Simona Marzialiho.

Festival Dolce Vitaj 2013 Foto: TASR/Pavel Neubauer
V rámci hudobného programu festivalu odznie 13. júna i jazz od hudobnej formácie Gabin. Záver podujatia sa zas bude niesť v znamení kombinácie tradície a elektronického experimentu, ktorej hlavným predstaviteľom je Roberto Cacciapaglia. Známy klavírista a skladateľ vystúpi 3. júla vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Obrazy pohyblivé i statické


Vizuálne založené typy ocenia ochutnávsku súčasnej talianskej kinematografie. Trinásť filmov, z ktorých väčšina bude mať u nás premiéru, bude k zhliadnutiu v Kine Film Europe od 5. do 8. júna. So strieborným plátnom je prepojená i tvorba fotografky Lucie Gardin. Jej fotografie zobrazujú slávnych hercov a herečky a preto nesú kolektívny názov Oscarové portéty. Výstava potrvá od 3. do 20. júna v dvorane ministerstva kultúry.

Víno a delikatesy


Oslava talianskej kultúry by nebola kompletná bez vína a jedla. Základom stredomorskej kuchyne sú čerstvé kvalitné potraviny, ktoré skôr ako v nadnárodných reťazcoch zoženieme na lokálnych trhoch od poctivých domácich farmárov. Atmosféru typického talianskeho trhu prepožičia Bratislave Mercato Italiano, trh naplánovaný na víkend medzi 20. a 22. júnom. Ponúkne syry, olivy, salámy či sladké pokrmy.

Viaceré podniky zaradia vrámci oslavy Víno Vitaj do svojich nápojových lístkov výber z kvalitných talianskych vín. V ústrety výjdu aj milovníkom sladších letných mierne alkoholických nápojov, avizovaný je klasický taliansky aperitív. Žeby to bol horko-sladký Aperol Spritz, ktorý sfarbuje stolíky letných terás od Milána po Palermo na pomarančovo? Taliani rozhodne vedia, ako užívať života, neuškodí občas sa inšpirovať. Veď je predsa leto.

Komentáre