Cestovanie

Slepá dôvera: Mladík lozí po horách, vidieť ich nemôže

"Svedomito trénuje na olympiádu, vyliezol na Gerlach, Mont Blanc i Elbrus. Šikovný športovec, no tých je veľa, poviete si. Jurajovi však v aktívnom životnom štýle nebráni ani biela palička."

Romana Juhásová, 20. marca 2014 6:00
Gerlachovský štít Foto: TASR/Pavol Bendík


Bratislavčan Juraj Práger má 29 rokov a napriek tomu, že už desať rokov žije v tme, jeho život je pestrejší ako ten, ktorý vedú mnohí zdraví ľudia. Športuje, trénuje na paralympiádu v tandemovej cyklistike, cestuje a v neposlednom rade, zdoláva najvyššie vrcholy starého kontinentu. Jeho príbeh nielen o výstupe na Mont Blanc zachytáva dokumentárny film Slepá dôvera, ktorý sa zaradil do programu viacerých horských festivalov. Nádherný dokument z dielne Rastislava Hatiara je ovenčený cenou za inšpiratívny príbeh človeka.

Juraj bol zdravým dieťaťom, vyrastajúcim bez vedomia toho, že prekonal zápal zrakového nervu. Diagnóza žiaľ neliečiteľná prerástla až do úplnej straty zraku. S pomocou rodiny a priateľov ale prekonal najhoršie a naučil sa žiť plnohodnotne. Hendikep mu nezabránil ani v nasledovaní sna v podobe výstupu na druhý najvyšší európsky vrch, Mont Blanc. Za ním nasledoval Gerlach a v letných mesiacoch minulého roka zas európska jednotka, kaukazský Elbrus.


Nevidiaci horolezec


Výprava na "Bielu horu" pozostávala z Juraja, najlepšieho kamaráta a tandemového partnera Kosťa (Konštatntín Kocian), skúseného horolezca Zoltána Pála a dokumentaristu Rastislava Hatiara. Výsledkom je približne polhodinový snímok nielen o prvenstve vo výstupe nevidiaceho Slováka na Mont Blanc, ale najmä o schopnosti prekonávať pomyselné bariéry a o poukázaní na to, že nevidiaci horolezec vôbec nemusí byť oxymoron. Veď predsa aj on prírodu cíti, počuje, dotýka sa a nasáva jej energiu. Aktuálne Juraj odhodlane trénuje na paralympiádu 2016 v Rio de Janerio, no horolezeckých mét sa nevzdáva.

Občas veľmi dobre padne nielen motivácia, ale dokonca príležitosť zahanbiť sa nad zanedbateľnosťou vlastných "prekážok". Juraj je nad vecou a s takým pozitívnym prístupom k životu si zaslúži skôr obdiv ako ľútostné pohľady.

Komentáre