Cestovanie

Rovnobežka, pravoslávny chrám, Solivar: Poradíme, čo vidieť v Prešove

"Jedno z najväčších slovenských miest prezývali aj Malá Viedeň. Keď ho navštívite, pochopíte."

Katarína Bačová, 13. augusta 2018 10:00
Kôň na Hlavnej ulici symbolizuje Prešovčanov, ktorých prezývajú "koňare". Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
Prešov je tretím najľudnatejším mestom Slovenska. Zaujme nádherným centrom s pestrou architektúrou a prebudí nostalgiu a obdiv k dlhoročnej, hoci dnes už ukončenej, tradícii ťažby soli. A vedeli ste, že ním prechádza 49. rovnobežka?

Na križovatke ciest


Malá Viedeň. Tak označovali mesto Prešov už v 16. storočí. Obkolesovali ho mohutné hradby, no napriek tomu bolo otvorené pre všetkých. Slováci, Nemci, Maďari, Rusíni, Ukrajinci, Židia a Poliaci tvorili charakter mesta. Miešali sa tu tiež náboženstvá, pričom tie najväčšie majú dodnes v meste svätostánky.

V súčasnosti je Prešov z hľadiska počtu obyvateľov 3. najväčším mestom Slovenska. Okrem toho je významným univerzitným mestom – sídli tu Prešovská univerzita v Prešove i pracoviská Technickej univerzity v Košiciach.

Hlavná ulica


Hlavná ulica v Prešove je frekventovaným bulvárom s množstvom historických domov. Odfoťte sa pred palácom Klobušických či Rákociho palácom. To sú len dve ukážky nápaditej meštianskej architektúry, ktoré na ulici uvidíte.

Ak si chcete oddýchnuť, posaďte sa v parčíku pri Neptúnovej fontáne. Pôvodne slúžila ako zásobáreň vody. Sochu dal postaviť židovský obchodník z vďaky, že mohol vďaka dekrétu Jozefa II. zostať bývať v meste. Jej autorom je košický kamenár a sochár Vincent Staviarsky, zobrazuje Neptúna s trojzubcom, obklopeného rybou, žabou, hadom, korytnačkou a krokodílom.

Neptúnova fontána na Hlavnej ulici v Prešove, v pozadí Konkatedrála svätého Mikuláša. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Neprehliadnite ani bustu spisovateľa Jonáša Záborského, ktorý v Prešove študoval. Jeho meno má v názve aj prešovské divadlo.

Zaujať vás môže tiež plastika koňa. Volá sa Premo, čo je skratka Prešovského Morgana. Symbolizuje Prešovčanov, ktorých prezývajú „koňare“.

Top kostoly


Najväčšiu pozornosť na Hlavnej ulici púta Konkatedrála svätého Mikuláša, ktorá sa nachádza uprostred. Gotický chrám je tretím najväčším na Slovensku, hneď po levočskom Kostole sv. Jakuba a bratislavskom Dóme sv. Martina. Niekoľkokrát vyhorel. V minulosti slúžil aj evanjelickej cirkvi, dnes je opäť rímskokatolícky.

Hneď za ním stojí Chrám sv. Trojice, jeden z mála protestantských kostolov. A medzi nimi nájdete modliaceho sa Jána Pavla II.

Chrám sv. Alexandra Nevského je hlavným pravoslávnym chrámom na Slovensku Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Chrám sv. Alexandra Nevského sa nachádza trochu ďalej od centra, stále je však dostupný pešo. Je hlavným pravoslávnym chrámom na Slovensku. Dokončili ho v polovici 20. storočia. Jeho architektúra pripomína typický štýl cárskeho Ruska.

V meste nájdete aj zachovalú synagógu.


49. rovnobežka


Turistický autobus má označenie 49. Číslo odkazuje na 49. rovnobežku, ktorá prechádza mestom. Ide o slovenský unikát. Ďalej pokračuje napríklad Českými Budějovicami, Karlsruhe, predmestím Paríža až do Kanady, kde tvorí hranicu s USA. Môžete sa s ňou odfotiť na Hlavnej ulici za kostolom, kde je vyznačená kovovou čiarou. V spomínanom autobuse, kde vám predstavia zaujímavosti Prešova, dostanete aj certifikát o prekročení 49. rovnobežky.

Prešovom prechádza 49. rovnobežka. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Duchovno na Kalvárii


Ak máte chuť na prechádzku, vyberte sa na prešovskú Kalváriu. Opustite centrum mesta, prekročíte rieku Torysa a prejdete domovou zástavbou. Na vrchol kopca vás povedie štrnásť kaplniek krížovej cesty, pristavíte sa pri kaplnke Svätých schodov, katakombách, až prídete ku Kostolu sv. Kríža. Komplex vznikol začiatkom 18. storočia, v súčasnosti pokračujú s jeho reštaurovaním a opravami. Očarí vás atmosférou i perfektným výhľadom.

Výstup na prešovskú kalváriu nie je náročný. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Solivar


S Prešovom sa neodmysliteľne spája ťažba soli. Skončila až v roku 2009 po 439 rokoch. Solivar je dnes unikátnym technickým komplexom na čerpanie a varenie soli zo soľanky zo 17. storočia. Uvidíte v ňom šachtu Leopold, četerne, varňu, kováčske dielne i klopačku. V prvú nedeľu v mesiaci je navyše vstup zdarma.

Budovy Solivaru z okna turistického autobusu. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Poďte do Prešova


Prešov je krajské mesto, čiže sa doň dostanete jednoducho aj verejnou dopravou. Môžete obdivovať nádherné centrum mesta, nechať sa uniesť uličkami, zablúdiť na Kalváriu alebo nostalgicky spomínať na jeho „slanú“ minulosť.

Komentáre