Cestovanie

Pätica najkrajších lesov na svete: Jeden nájdeme aj u poľských susedov

"Pľúca Zeme poskytnú útočisko pred zhonom doby. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu v tých najkrajších na svete. Napriek znepokojujúcemu odlesňovaniu je stále čo obdivovať, od Poľska cez Kanadu až po Áziu."

Romana Juhásová, 8. marca 2014 6:00
Amazonský prales Foto: TASR/AP Photo


Lesy, pľúca Zeme, poskytnú útočisko pred zhonom doby. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu v tých najkrajších na svete.

Krivý les, Poľsko


Jeden z najpozoruhodnejších a najmä najbizarnejších lesov sa rozprestiera hneď na území našich severných susedov. Pri poľskom mestečku Nowe Czarnowo, na západe krajiny, nejedného turistu prekvapí zoskupenie krivých stromov. Štyristovka na sever ohnutých borovíc nie je dielom neduhov prírody, za zvláštnym výzorom stojí človek. Boli vysadené okolo roku 1930 za účelom využívania pokrivených kmeňov na výrobu nábytku a lodných trupov. Stretli sme sa však i s teóriou, že ohnutie spôsobili nemecké tanky križujúce územie počas vojny. Nech už je tomu akokoľvek, označenie čarovný či rozprávkový má svoje opodstatnenie.

Amazonský prales, Južná Amerika


Kým poľský les natoľko známy nie je, obrovský prales rozprestierajúci sa územím deviatich krajín je pojmom samým o sebe. Napriek problémom s odlesňovaním tvorí svojou rozlohou viac ako polovicu všetých pralesov vo svete.

Juizhaigou Valley, Čína


Nádheru údolia deviatich dedín tvorí dokonalá harmónia jazier, vodopádov a hustého lesa. Nie je teda prekvapivé, že v roku 1992 sa územie zaradilo na zoznam svetového prírodného dedičstva.

Coconino National Forest, Spojené štáty americké


Pre nadšencov turistiky ponúka množstvo chodníčkov hodných objavovania práve les Coconino so sídlom v štáte Arizona. Na kráse mu pridáva kombinácia osík a borovíc vysokého vzrastu.

The Great Bear Rainforest, Kanada a Spojené štáty americké


Najväčší netropický prales s rozlohou úmernou Lotyšsku je domovom pre niekoľko druhov ohrozených živočíchov. Miestne stromy majú už čo-to za sebou, ich vek sa blíži k číslu 1500.

Komentáre