Cestovanie

Na potulkách hradmi: Východné Slovensko

"Jeseň, ak nám žičí počasie, je ideálnym obdobím na rodinné výlety. Napríklad aj po hradoch, ktorých máme na Slovensku viac ako dosť."

Veronika Rosputinská, 21. septembra 2013 6:00
Spišský hrad Foto: TASR/Milan Kapusta
Ak rozmýšľate, ako si na jeseň spestrite víkendy, určite vsaďte na rodinné výlety po Slovensku. Naša krajina ponúka veľa zaujímavých miest, od jaskýň, cez skanzeny, hrady až po krásne a moderné akvaparky či termálne kúpaliská. Dnes vám predstavíme pár hradov, za ktorými sa treba vydať na východ republiky.

Okolie Prešova


V blízkom okolí jedného z najväčších miest východu nájdete dve stredoveké zrúcaniny – hrad vo Veľkom Šariši a Kapušanoch. Na Šarišský hrad vedie pomerne nenáročný chodník, ktorý poľahky zvládnu aj menšie deti. Pripraviť sa ale musíte na to, že prechádzka bude o čosi dlhšia, keďže kopec je vysoký. Podľa archeologických nálezov na kopci je zrejmé, že tam človek žil už v období neolitu, písomné zmienky o hrade však pochádzajú až zo začiatku 13. storočia. V 17. storočí začal hrad po náhodnej explózii upadať a v zlom stave bol mnoho rokov. V súčasnosti sa o jeho povznesenie snaží skupinka miestnych aktivistov, vďaka ktorým sú dnes pozostatky hradu hodné návštevy.

Šarišský hrad Foto: TASR/Milan Kapusta
V dedinke Kapušany za Prešovom smerom na Vranov nad Topľou sa vo výške týči zrúcanina Kapušianskeho hradu, ktorú je vidieť aj priamo z hlavnej cesty. Výlet na hrad postavený v 13. storočí vedie po pomerne strmej ceste, preto, ak máte malé deti nenavyknuté na turistiku, zvážte, či je pre vás vhodnou alternatívou.

Kapušiansky hrad Foto: TASR/Milan Kapusta
Ak sa z Prešova vydáte opačným smerom, na Starú Ľubovňu, natrafíte napríklad na hrad Plaveč. V polovici 19. storočia tento hrad bohužiaľ vyhorel a odvtedy je zrúcaninou. Prístup je k nemu veľmi jednoduchý, priamo z hlavnej cesty.

Jeden z najkrajších čiastočne zachovaných hradov východného Slovenska je Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni. Jeho súčasťou je múzeum s historickými expozíciami, vrátane dobového nábytku a zbraní. Od polovice septembra je hrad otvorený do šiestej večer, pričom posledná prehliadka je možná o piatej. Vstupné pre dospelých je päť eur, pre deti a študentov je to polovica, seniori si k tomu ešte jedno euro priplatia. Za fotografovanie či kamerovanie sa neplatí nič.
Ľubovniansky hrad Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okolie Košíc


Aj v okolí Košíc nájdete dve zrúcaniny – Turniansky hrad a hrad Slanec. Prvý spomenutý je dostupný z obce Turňa nad Bodvou a stojí od polovice 14. storočia. Počas stavovských povstaní bolo nariadené jeho zbúranie, no niektoré časti sa v pomerne slušnom stave zachovali. Jeho cesta sa skončila v 19. storočí, keď v ňom ubytovaní vojaci spôsobili požiar. Odvtedy hrad chátra.

Turniansky hrad Foto: TASR/František Iván
Slanec, podobne ako Šarišský hrad, je ideálnou voľbou pre rodinky s menšími deťmi. Cesta k nemu je príjemnou a pomerne ľahkou prechádzkou. V polovici 20. storočia ho postihol rovnaký osud ako mnohé iné hrady, vyhorel a začal chátrať.

Slanský hrad Foto: TASR/František Iván
Na východnom Slovensku nájdete aj asi najznámejší Spišský hrad, populárny hrad Krásna Hôrka, Markušovský hrad, hrad Plešivec a mnohé ďalšie, takže sa určite neobmedzujte len na tie, ktoré sme spomenuli v tomto príspevku.

Komentáre