Cestovanie

Osem rád nad zlato pre každého cestovateľa

"Zaručene najlepšie sa učíme na vlastných chybách, ak sa ale radšej na cestu dôsledne pripravujete, prečítajte si tie najúčinnejšie rady od čitateľov magazínu National Geographic."

Romana Juhásová, 6. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Spontánnosť je krásna vec, avšak nepríjemnosti nemá nikto v láske. Aby boli naše zážitky čo najpozitívnejšie, nikdy nezaškodí osvojiť si zopár rád nad zlato. Tie nasledovné preverili a ďalej odovzdali čitatelia magazínu National Geographic.

Niektoré sú skutočne praktické, iné zas romantické, ako tá základná – proste choďte! Bez tohto kroku sú všetky ostatné tipy zbytočné.

1. Užitočnou radou je nosiť si na cesty nie jednu, ale hneď dve kreditné karty, pričom jednu vždy nechajte v hotelovej izbe. Pokiaľ o jednu nešťastnou náhodou prídete (strata, krádež, môže sa stať aj, že ju zje bankomat), poistka je na svete.

2. Ak ste ubytovaný v hoteli či hosteli, vezmite si z recepcie vizitku či zapíšte meno a adresu na kúsok papiera, najmä ak sa nachádzate v krajine, v ktorej jazyku ledva skomolíte základné slovíčka. V úzkych stačí spomínanú vizitku ukázať taxikárovi a netreba sa dorozumievať rukami-nohami.

3. Ústretový prístup a náklonnosť domácich si získate oprášením jazykových znalostí či aspoň osvojením si základných fráz. Aj snaha sa cení. I keď priatelia sa darmi nezískavajú, menšie suveníry z domoviny nikoho neurazia.

4. Základom je sebavedomie, alebo aspoň sa sebavedomo tváriť. Ustráchaní stratení turisti sú päsťou na oko zlodeja. Dobrou radou je tiež neobliekať sa príliš výstredne, luxusné šperky nech radšej ostanú doma v šperkovnici.

5. V batožine by rozhodne nemali chýbať zásoby liekov, ktoré zvyknete užívať a to radšej extra množstvo, aby ste sa náhodou neocitli v cudzine bez potrebnej medicíny.

6. Zabudnite na raňajky či iné chody v hoteli! Jedzte ako domáci a za veľmi rozumnú cenu, ochutnajte, čo ponúkajú domáce markety, street food je momentálne v rozkvete.

7. Čitateľka National Geograhic sa podelila o radu, ktorá jej zabezpečí, že si nikdy nezabudne cestovný pas. Kým opustí svoj domov, dotkne sa ním čela. Vraj to zaručene pomáha.

8. Najmä si nezabudnite pribaliť dávku zmyslu pre humor. So zdravým nadhľadom ide všetko ľahšie.

Komentáre