Cestovanie

Cestovanie lietadlom v zime – aké sú výhody a nevýhody

"Väčšina ľudí si za hlavné dovolenkové obdobie volí leto najmä preto, že v tomto ročnom období sú najdlhšie prázdniny školopovinných detí a pomerne veľká termínová variabilita, ide však o hlavnú sezónu, ktorej odpovedajú aj ceny. Premýšľali ste už nad výhodami zimných dovoleniek?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. januára 2024 11:02
Ilustračné foto Foto: Yaroslav Astakhov / Adobestock.com
Pre dovolenku v zimnom období sa rozhodujú predovšetkým tí, ktorí si chcú užiť naozajstné zimné radovánky, za ktorými cestujú do letovísk určených na lyžovanie, a potom tí, ktorí si chcú oddýchnuť od nepríjemného chladného počasia a užiť si i v zime more a slniečko. Lietanie k moru v zime prináša svoje výhody i nevýhody, je teda potrebné si vždy dobre rozmyslieť, čo preferujete a aké máte očakávania.

Aké sú výhody a nevýhody zimnej dovolenky s leteckou dopravou
Doprava na dlhšie vzdialenosti, ktorými vyhlásené dovolenkové destinácie rozhodne sú, sa v zimnom období môže vyznačovať určitými ťažkosťami, ktoré nadväzujú predovšetkým na dopravu, dostupnosť atrakcií, alebo súvisiace služby. Tu sú najväčšie výhody a nevýhody.

Aké výhody má rozhodnutie vypraviť sa na dovolenku v zime
Hlavné výhody zimnej dovolenky spočívajú predovšetkým v nákladoch, či už na ubytovanie, alebo na samotnú dopravu. Letenky do letných destinácií mimo sezónu bývajú oveľa lacnejšie (tu sa môžete pozrieť napríklad na letenky Malaga), k dispozícii sú i za zlomkovú hodnotu ceny v sezóne. Rovnako ubytovanie býva mimo sezónu lacnejšie a dokonca môžete naraziť na zvýhodnené ponuky ich kombinácie. Niektoré platformy, ako je napríklad eSky.sk, umožňujú v tomto ohľade veľmi rýchle a zjednodušené vyhľadávania, ktorého súčasťou je možnosť okamžitej rezervácie či časovej optimalizácie letu.

Cestovanie na letnú dovolenku v zime tak môže byť nielen menej nákladné, pretože sa preň rozhodne menej ľudí, nebude cieľová destinácia preľudnená a veľa atrakcií či atraktívnych miest bude dostupnejších a nebudú tam fronty. Aj keď nie je teplo po celý rok iba na Maldivách, patrí táto destinácia u nás medzi najobľúbenejšie pre zimnú dovolenku pravé pre šírku ponúkaných služieb a krásne exotické prostredie.

Na aké nevýhody sa pri zimnej dovolenke pripraviť
Veľkou nevýhodou zimnej dovolenky býva vždy počasie. Či už je to počasie v mieste odletu, ktoré môže skomplikovať štart lietadla, jeho omeškanie či úplné zrušenie letu, ale i samotnú dopravu na letisko, alebo v cieľovej destinácii. Aj v destináciách, kde je celoročne teplo, sa striedajú ročné obdobia, alebo môže dôjsť k nečakanému zhoršeniu poveternostných podmienok. Z tohto dôvodu je veľmi vhodné si na zimnú dovolenku v teplých destináciách zadovážiť vhodné cestovné poistenie, ktoré vám poskytne ochranu pred neočakávanými udalosťami počas cesty. Zhoršené zimné počasie vás môže prekvapiť už pri plánovaní cesty na letisko, pretože v zimnom období sú najviac zasiahnuté prostriedky pozemnej dopravy, teda cestnej a železničnej. Rovnako na letisku je nutné počítať s prípadným zdržaním, pretože odbavovanie vyžaduje kvôli viac vrstvám oblečenia dlhšiu dobu – na druhú stranu nebývajú lietadlá v tomto období preplnené, takže celková doba odbavenia nemusí byť oveľa dlhšia. Pre urýchlené odbavenie môžete využiť účet na platforme eSky poskytujúci okamžitý prístup ku všetkým informáciám o rezervácii.

Aké nevýhody má lietanie v zimnom období
Okrem problémov pri ceste na letisko a odbavovaní môže byť zimné obdobie problematické i pre samotný let. Zhoršené podmienky na povrchu letiska alebo počasie pri vzlietaní či pristávaní môžu viesť k odklonu letu, jeho omeškaniu alebo dokonca zrušeniu. V takom prípade sa vám inak veľmi výhodná dovolenka skomplikuje alebo skráti, pričom bez vhodného poistenia často nebudete mať nárok ani na dostatočnú kompenzáciu (letecké spoločnosti nie sú v prípade, že omeškanie alebo zrušenie nespôsobili, povinné vyplácať odškodné).

Komentáre