Cestovanie

Budapešť: Prívetivá aj v chladnej zime

"Mesto tak krásne a nám tak ľahko dostupné. Návštevu netreba odkladať na teplotne príjemnejšie mesiace, naopak, Budapešť je jednou z najodporúčanejších zimných destinácií."

Romana Juhásová, 19. decembra 2013 6:00
Vianočné trhy v Budapešti Foto: TASR/Ladislav Vallach


Maďarská metropola sa na základe hodnotení 130-tisíc spokojných užívateľov portálu HouseTrip.com môže chváliť titulom najprívetivejšieho (the most welcoming) európskeho mesta. Amterdam a Lisabon predčila najmä vďaka priateľskému prístupu domácich a nízkym cenám. A aj keď počasie sa prívlastkom prívetivé chváliť momentálne nemôže, cestovateľský zážitok nepokazí. Turisti i domáci sa ukrývajú v hrejivých kúpeľoch či resetujú hlavy v baroch v ruinách. Iných zláka sviatočný duch najkrajších vianočných trhov a gastroturistika.

Kde zima nehrozí


Teplo termálnej vody v zime padne skvele, do horúcich prameňov sa ponoríte priamo v srdci mesta. Svedectvo o historickej prítomnosti Turkov v Budíne, ktorí pustošili, no i budovali, je jednou zo základných definícií Budapešti. Ideálne podmienky tvorí fakt, že na jej území vyviera 123 liečivých prameňov. Celoročne sú otvorené aj najväčšie a najkrajšie Széchenyiho liečebné kúpele a plaváreň s 15 bazénmi a bohatými službami, v mestskom parku Városliget. Tunajšie umelé jazierko sa s mínusovými teplotami mení na klzisko.

Nočným vtákom pripraví zážitok parný kúpeľ v Rudas, v štvrtok, v piatok a v sobotu otvorený do štvrtej rána. Za najelegantnejšie sa označujú kúpele Gellért na rovnomennej hore. Keď už ste tu, nevynechajte výhľad z Citadely na monumentálny parlament, ktorý skrýva klenoty, no je i klenotom samotným, a iné peštianske skvosty. Mimochodom, wellness pobyt u susedov nemusí byť ani zlým vianočným darom.

Zviesť sa trabantom do minulosti


Keď sa povie nočný život v Budapešti, málokomu na jazyk nepríde spojenie ruin bars, teda doslovne bary v ruinách. Opustené industriálne budovy našli využitie v originálnych priestoroch pre zábavu a umenie. Názory na ne sa nie vždy zhodujú, kým niektorým turistom sa netrafia do vkusu, iní ich vychvaľujú do nebies. Pokiaľ ale hľadáte alternatívu k nóbl klubom s bielymi koženými sedačkami a netúžite kompletne zruinovať svoju peňaženku, dajte šancu napríklad pionierovi ruin bars, kultovému Szimpla.

Vianočné trhy v Budapešti Foto: TASR/Ladislav Vallach
Základným poznávacím znakom je náhodný výber a usporiadanie staručkých dekorácií a nábytku z druhej ruky, usadiť sa môžete aj do nemeckého trabantu. Oplatí sa sem zavítať už len kvôli týmto zaujímavým interiérom s atmosférou doby minulej. Návštevníci sú nielen mladí (telom), podnik dokonca ponúka zľavu pre dôchodcov. V nedeľu ráno sa v priestoroch koná potravinársky trh.

Najkrajšie vianočné trhy


Sú v plnom prúde od polovice novembra a na svoje vône a chute priťahujú prúdy návštevníkov prahnúcich po adventnej atmosfére a plnom žalúdku. Kto ochutnal, vie o skvelej poctivosti maďarskej kuchyne a vín, gastroturisti sa môžu tešiť.

Ak ste už prechádzku po turistickej klasike absolvovali a preferujete interiérové poznávanie, dobrý úkryt pred chladom poskytne aj vyhľadávané Tropikárium. Z iného súdka, no nemenej zaujímavý, je Dom teroru, múzeum dokumentujúce hrôzy nacistickej a komunistickej éry.

Komentáre