Cestovanie

Počuli ste už o BlaBla Car? Spája cestujúcich, ktorí chcú ušetriť

"Cestovanie už dávno nie je len výsadou majetných. Vďaka nápadom šikovných ľudí môžeme radikálne znížiť výdavky spojené s týmto krásnym koníčkom."

Romana Juhásová, 6. novembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Asi všetci máme skúsenosti s preplnenými vlakmi a autobusmi v predsviatočnom období. Možno sa vám dokonca prihodilo, že pre vás nezostalo miesto a museli ste pátrať po inom spôsobe, ako sa čo najskôr dopraviť k najbližším. Pravdepodobne ste ale tento nepríjemný stres nepretavili na mimoriadne úspešný projekt, ako sa to podarilo Frédericovi Mazzellovi.

Vtedajší študent Stanfordskej univerzity sa pred pár rokmi náhlil stráviť Vianoce do rodnej francúzskej dedinky, ale bez auta a miestenky vo vlaku sa to zdalo nemožné. Rozhodol sa zdieľať auto s jedným z osamelých vodičov za cenu prispenia na benzín. Tento inteligentný študent vedy a neskôr zamestnanec NASA zacítil obrovský obchodný potenciál. Dnes využíva BlaBla Car milión ľudí mesačne.

O čo ide?


Webová stránka ukrýva systém sociálneho, ekonomického a efektívneho využívania pohodlnej automobilovej dopravy s priaznivým vplyvom nielen na vašu peňaženku, ale i na životné prostredie. Kto nemá chuť na nevyspytateľné dobrodružné stopovanie, vyhovie mu tento organizovanejší a hlavne strážený spôsob. Strach nemusia mať ani dievčatá, tím BlaBla Car-u im vychádza v ústrety pro-ženskou politikou dámskej jazdy, teda možno ponúknuť či prijať jazdu jedine pre ženy.

Stopovanie nie je pre všetky povahy. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Šoféri si nerobia nárok na akýkoľvek zisk, len sa spolu s pasažiermi skladajú na pohonné látky. Tým pádom nepotrebujete míňať veľké peniaze. Aj keď oficiálna slovenská webová stránka zatiaľ neexistuje, množstvo vodičov začína cestu v našej krajine, respektíve tadiaľ aspoň prechádza.

Napríklad z Bratislavy do Varšavy sa hravo dostanete za 35 eur, do Krakowa už za 12 eur, do Prahy približne za 14 eur či do Mníchova za 25 eur. Ponúk z hlavného mesta je dostatok, možno však využiť aj blízkosť susedných miest ako Viedne alebo poľských Katowíc, odkiaľ sa môžete zviesť do Paríža za 45 eur. Nasadnúť môžete aj na východe, z Prešova do Budapešti vás to môže stáť osem eur. Zmienené cenové ponuky boli uvedené na webovej stránke v deň písania tohto textu.

Ako to funguje?


Systém sa v mnohom ponáša na obľúbený couchsurfing. Cestovatelia si zakladajú sociálny profil, v ktorom uvádzajú záujmy, obľúbenú hudbu, ovládané jazyky a hlavne mieru „ukecanosti“ od Bla pre tých, čo si radšej užívajú scenériu a rádio, po nadmieru zhovorčivých BlaBlaBla. Takto sa predchádza stretu jedincov, ktorí sa k sebe hodia asi ako olej a voda. Tí mobilní pridajú i fotografiu svojho vozidla a veľkosť batožiny, ktorá sa doň zmestí. Tri kufre si, milé dievčatá, zväčša bohužiaľ priviesť nemôžte.

Najmä pred sviatkami je problém zohnať lístok na vlak. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Rovnako ako na spomínanom couchsurfingu, aj tu dostávajú vodiči referencie smerodajné pre nasledujúcich záujemcov. Slovenka Zuzana využila BlaBla Car niekoľkokrát pri cestách po Francúzsku: „Veľa ľudí tam takto cestuje, pretože je to oveľa lacnejšie. Vodič, s ktorým som sa zviezla do Paríža, mal dokonca auto označené takouto nálepkou.“

V rámci Slovenska sa rozrastá ponuka facebookových stránok, ktoré združujú častých cestovateľov medzi mestami ako Bratislava – Brno či Žilina – Bratislava. Oplatí sa kliknúť aj na stránku Spolujazda, ktorá zverejňuje ponuky v rámci celej krajiny. Prepravíte sa pohodlne, rýchlo, lacno a možno si aj dobre pokecáte. Ako sa sťažuje kreslený panáčik na stránke BlaBla Car, autosedačky nie sú veľmi zhovorčivé.

Komentáre