Cestovanie

Poletíme do Ameriky iba za desať eur?

"Nízkonákladová spoločnosť so sídlom v Dubline ohlásila lety z Európy do Spojených štátov. Stanovila neprekonateľnú cenu – desať eur."

Romana Juhásová, 20. mája 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Jedna z obľúbených "nízkonákladoviek" so sídlom v Dubline už koncom februára avizovala plány na transatlantické lety, u cestovateľov však prevládali pochybnosti, či nejde len o ďalší marketingový ťah. Jej kontroverzný generálny riaditeľ Michael O'Leary má totiž, čo sa týka vystupovania na verejnosti, od seriózneho biznismena ďaleko. Nie je tomu tak dávno, čo sa snažil zaujať tvrdením o zavedení miest na státie v lietadlách či spoplatnení toaliet. Zdá sa však, že tento raz sa snahy prilákať zákazníkov neobmedzujú len na slová, aerolinky si naozaj trúfajú na tieto neúmerne nízke ceny. O'Leary ambície diaľkových letov tlmočil v rozhovore pre nemecké periodikum Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Počkáme si desať rokov


Prvý háčik však spočíva v tom, že na extrémne lacné letenky si ešte budeme musieť počkať. Vo februári spoločnosť hovorila o štyroch až piatich rokoch, teraz tento údaj predĺžila až na desať. Dôvodom je, že optimisticky čaká na ďalšiu krízu, kedy sa zníži cena dnes veľmi drahých lietadiel. Nízka cena leteniek sa v prípade nákupu lacnejších strojov evidentne vyplatí, podľa riaditeľa dnes zarobia aj na 99-centových akciách.

Rátať treba aj s poplatkami


V druhom rade treba vziať do úvahy, že spomínaná cena je len „nástupnou“ a ako to už pri nízkonákladových spoločnostiach býva, nabaľovať sa bude o rad ďalších poplatkov. Zaplatíme si za batožinu, občerstvenie či zábavu na palube, jednoducho za všetko navyše. Ušetríme na úkor pohodlia, teplej stravy a obľúbeného pozerania filmov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Vybaviť sa cestovným vankúšom, pribalenými chlebíčkami a pútavou literatúrou ale snáď až takým problémom nie je. Pre tých, čo predsa len uprednostnia pohodlie, budú za istú sumu k dispozícii pohodlnejšie sedadlá biznis triedy. Aerolinky by totiž touto ponukou rady oslovili najmä služobne cestujúcich.

Lacnejšie od susedov


V ponuke by malo byť desať až pätnásť amerických destinácií dosiahnuteľných z ôsmich až desiatich európskych letísk. Či medzi nimi bude aj Letisko Milana Rastislava Štefánika známe nie je, aj z nášho hlavného mesta sa však realizuje rad letov írskej spoločnosti.

V súčasnosti Slováci využívajú blízkosť okolitých väčších letísk pri Viedni a Budapešti, z ktorých sa možno za oceán dopraviť oveľa výhodnejšie. Pre porovnanie sme vyhľadali ceny leteniek v deň publikovania tohto textu, teda 19. máj.

Z Bratislavy by vás letenky do New Yorku stáli najmenej 728 eur, pričom vo Viedni sa prekvapivo nízke ceny pohybovali nad sumou 464 eur a z Budapešti okolo 484 eur. Výhodná by bola aj cesta z Prahy a to za 391 eur. Obyvatelia zo severného Slovenska neraz uprednostnia poľské letiská, let Krakov – New York bol 19.mája dostupný za 464 eur, zo vzdialenejšej Varšavy iba za 317 eur. Často sa oplatí aj skombinovať dva lety, z Londýna do USA sa ceny pohybujú okolo 336 eur, pri špeciálnych ponukách i nižšie. Do britskej metropoly sa úsporne zmýšľajúci cestovateľ dopraví nízkonákladovou spoločnosťou aj za 20 eur, poprípade si výlet predĺži o deň obzeraním tamojších atrakcií.

Komentáre