Biznis

Platby vo vesmíre si vyžiadajú samostatný systém

"Spoločnosť PayPal minulý mesiac predstavila svoju víziu pre vesmírny platobný systém. Nemá zatiaľ detaily, vie však, že bude avantgardou revolúcie v expanzii ľudstva do vesmíru."

Erik Stríž, 26. júla 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: NASA
Je pravda, že ľudstvo už viac-menej do vesmíru expadovalo, avšak stále sa človek ako taký nedostal od Zeme ďalej než na 400-tisíc kilometrov. To je vzdialenosť Mesiaca od našej Zeme a dokonca aj dnes sa nájdu ľudia, ktorí ponúkajú častokrát vskutku prepracované argumenty, že ani táto hranica ešte nebola pokorená.

Ak hovoríme o prvom kroku masívnejšieho rozletu ľudí do vesmírneho priestoru, máme tým na mysli predovšetkým vesmírnu turistiku, ktorej rozmach pripadá do úvahy už na budúci rok. Ako sa však bude platiť vo vesmíre za prípadné služby a produkty? Ak by sme preháňali, ako by ste zaplatili na suvenír - mesačný kameň alebo zakonzervovaný prach z kométy? Americké doláre alebo eurá by to asi byť nemali, keďže vo vesmíre sa s hotovosťou nepočíta. Aspoň tak to tvrdí David Marcus, riaditeľ PayPalu.

Šéf PayPalu, David Marcus Foto: PayPal

Hardvér máme už dnes


Práve jeho medzinárodný platobný systém PayPal má ambície a potenciál stať sa vhodným vesmírnym platidlom. Všetky platby, samozrejme bezhotovostné, by sa prevádzali za pomoci upraveného hardvéru s presne nastaveným a optimalizovaným softvérom. Otázka hardvéru by už dnes mohla byť vyriešená - bezdotykové platobné karty, NFC čipy v smartfónoch a iné minimalistické riešenia sú stále populárnejšie a predstavujú významný pokrok v histórii platidiel.

PayPal zatiaľ o svojej predstave nehovorí v detailoch, upozorňuje však na už existujúcu spoluprácu s agentúrami SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) a organizáciou Space Tourism Society (STS). Projekt vesmírnych platieb je nevyhnutné otvoriť ešte predtým, než sa vesmírna turistika dočká skutočnej popularizácie. Stále tu však budú väčšie či menšie problémy, ktoré bude potrebné riešiť až v daný čas, pretože ani dnes nie je celkom zrejmé, ako bude tá vesmírna turistika vlastne prebiehať. Pôjde len o exkurzné lety vo výške 120 kilometrov, do ktorej sa dostal Jurij Gagarin? Alebo sa platiaci turisti budú môcť do konca desaťročia dostať aj na povrch Mesiaca?

Ilustračná fotografia Foto: NASA

Čo je to PayPal?


PayPal je medzinárodný platobný systém fungujúci výhradne na internete, cez ktorý môžu jeho účastníci vykonávať aj medzinárodné platby bez bankových poplatkov. Funguje tak, že svoj PayPal účet napojíte na svoj bankový alebo využijete možnosť dobíjania kreditov, ktoré následne využívate napríklad pri nákupe cez eBay. PayPal teda plní funkciu akejsi on-line peňaženky.

Komentáre