Biznis

Národná agentúra programu Erasmus+ spustila Výzvu 2024

"Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu spustila Výzvu 2024."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 5. januára 2024 10:35
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Sincerely Media
Využite šancu na zlepšenie a zatraktívnenie vzdelávacieho procesu vo vašom prostredí! Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu vás pozýva na inštruktážne semináre k Výzve 2024, kde sa dozviete, ako získať grant pre svoje projekty.

Verejné a súkromné vzdelávacie organizácie, ako aj tie, ktoré sú zamerané na vzdelávanie dospelých, odbornú prípravu a mládež, majú možnosť získať finančné prostriedky na realizáciu svojich projektových nápadov. Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, zahajuje totiž Výzvu 2024, ktorá sa zameriava na rozšírenie možností vzdelávania a odbornej prípravy.

Ako získať tento grant? Dozviete sa na inštruktážnych seminároch, ktoré sa konajú od 9. - 19. januára 2024 v rozličných slovenských mestách. Tieto semináre sú určené na poskytovanie podrobných informácií o procese podávania žiadostí, poskytnú praktické rady a ukážu príklady úspešných projektov. Veľký dôraz je kladený na vzdelávanie dospelých, čím sa otvára priestor pre zapojenie rôznych vzdelávacích organizácií, ako sú knižnice, divadlá, galérie a národné parky.

Čo sa na seminároch dozviete?
• Všetky informácie potrebné na správne podanie žiadosti na rok 2024.
• Spôsob podávania žiadosti, praktické rady a príklady dobrej praxe.
• Ako správne požiadať o grant.
• Akým chybám sa vyhnúť.

Kto sa môže do výzvy zapojiť?
Výzva 2024 na predkladanie návrhov sa týka týchto akcií programu Erasmus+:
- Kľúčová akcia 1 (KA1)– Vzdelávacia mobilita jednotlivcov
- Kľúčová akcia 2 (KA2) - Spolupráca medzi organizáciami a inštitúciami

KA1 sa týka:
1. Sektoru školského vzdelávania - materské a základné školy, gymnáziá, miestne a regionálne verejné orgány, koordinačné orgány a ostatné organizácie zohrávajúce rolu v školskom vzdelávaní). Do výzvy sa môžu zapojiť pedagogickí, odborní a riadiaci zamestnanci škôl, žiaci, budúci učitelia zo zahraničia prijímaní na stáž a prizvaní experti.
2. Sektoru odborného vzdelávania a prípravy - stredné odborné školy a poskytovatelia počiatočného a ďalšieho odborného vzdelávania a prípravy ako napríklad zamestnávatelia zapojení do duálneho vzdelávania a organizácie koordinujúce odborné vzdelávanie a tiež koordinátori konzorcia pre mobility. Zapojiť sa môžu nielen pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci a spolupracovníci podieľajúci sa na rozvoji danej inštitúcie, ale tiež študenti a absolventi jednotlivých študijných odborov.
3. Sektoru vzdelávania dospelých – výzva sa týka vzdelávajúcich sa dospelých, organizácií poskytujúcich formálne či neformálne informatívne vzdelávanie dospelých ( okrem univerzít tretieho veku môže ísť o knižnice, múzeá, divadlá, galérie a podobne). Do výzvy sa môžu zapojiť zamestnanci (učitelia, školitelia, lektori a všetci ostatní nepedagogickí odborníci a zamestnanci, tiež vzdelávajúci sa dospelí, prizvaní experti a budúci učitelia zo zahraničia prijímaní na stáž.

KA2 je určená pre:
1. Malé partnerstvá - Cieľom je umožniť organizáciám rozvoj a posilnenie medzinárodnej spolupráce, zdieľanie a porovnávanie myšlienok, nápadov a metód. Tento typ partnerstva je vhodný pre organizácie s menšou organizačnou kapacitou alebo pre nováčikov v programe. Zapojiť sa môžu organizácie pôsobiace v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy alebo iných sociálnoekonomických odvetviach. Organizácie, ktoré majú prierezový vplyv (napr. miestne, regionálne a národné orgány, centrá uznávania, obchodné komory, poradenské centrá a pod.).
2. Kooperačné partnerstvá - Cieľom je zvýšiť kvalitu činností zapojených organizácií, budovanie kapacít organizácií pre medzinárodnú spoluprácu a tiež vytvorenie inovatívnych metód a intenzívne riešenie spoločných potrieb. Získať grant môžu organizácie pôsobiace v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy alebo iných sociálnoekonomických odvetviach a organizácie, ktoré majú prierezový vplyv (napr. miestne, regionálne a národné orgány, centrá uznávania, obchodné komory, poradenské centrá a pod.).

Termíny inštruktážnych seminárov k Výzve 2024
Semináre začínajú registráciou o 9:30 hod a budú v trvaní od 10:00 do 14:00 hod. Voľné miesta na semináre sú dostupné iba v meste Zvolen. Termíny inštruktážnych seminárov k Výzve 2024 sú rozdelené podľa jednotlivých sektorov a partnerstiev, a to:

Sektor školského vzdelávania (KA1)
15.1.2024 – Ako pripraviť krátkodobý projekt KA122 v sektore školské vzdelávanie – Výzva 2024, Zvolen, Hotel Tenis (Neresnická cesta 13). Registrácia do 08.01.2024.

Sektor odborného vzdelávania a prípravy (KA1)
15.1.2024 – Ako pripraviť krátkodobý projekt KA122 v sektore odborné vzdelávanie a príprava – Výzva 2024, Zvolen, Hotel Tenis (Neresnická cesta 13). Registrácia do 08.01.2024.

Sektor vzdelávania dospelých (KA1)
15.1.2024 – Ako pripraviť krátkodobý projekt KA122 v sektore vzdelávanie dospelých – Výzva 2024, Zvolen, Hotel Tenis (Neresnická cesta 13). Registrácia do 08.01.2024.

Malé partnerstvá (KA2)
16.1.2024 – Ako pripraviť projekt KA2 – malé partnerstvá – Výzva 2024, Zvolen, Hotel Tenis (Neresnická cesta 13). Registrácia do 08.01.2024.

Kooperačné partnerstvá (KA2)
16.1.2024 – Ako pripraviť projekt KA2 – kooperačné partnerstvá – Výzva 2024, Zvolen, Hotel Tenis (Neresnická cesta 13). Registrácia do 08.01.2024.

V prípade, že sa seminárov nedokážete zúčastniť, je možné si dohodnúť konzultáciu na webovej stránke Erasmus+ Slovensko.

Výzva 2024 predstavuje významnú príležitosť pre vzdelávacie inštitúcie a organizácie na Slovensku, aby rozšírili svoje horizonty a prispeli k obohateniu vzdelávacieho sektora. Detailnejšie informácie, vrátane termínov a miest konania seminárov, nájdete na webovej stránke Erasmus+ Slovensko.

Komentáre