Autá

Piatym ponúkaným modelom Bentley bude SUV

"Poznáte všetky vozidlá značky Bentley? Táto automobilka sa niekomu spája s veľkým športovým kupé, inému s majestátnou lumuzínou. Dnes má značka vo svojej ponuke štyri automobily a pripravuje piate. "

Erik Stríž, 2. októbra 2013 12:00
Bentley Continental GTC Foto: Bentley Motors Limited
Spoločnosť Bentley Motors Limited bola založená hneď v prvý mesiac roku 1919 a zaoberala sa v prvom rade výrobou motorov pre lietadlá. Jej zakladateľ W.O. Bentley bol však už aj v tom čase vo vyšších kruhoch veľmi dobre známy, pretože bol konštruktérom rotačných leteckých motorov používaných počas 1. svetovej vojny. Až v roku 1931 sa spoločnosť začala zaoberať aj výrobou automobilov, vtedy ešte pod hlavičkou Rolls-Royce.

Bentley má za sebou produkciu veľmi zaujímavých modelov, medzi ktorými nechýbajú veľké kupé, športové vozidlá aj limuzíny, avšak súčasná ponuka je obmedzená len na štyri modely. Sú nimi Continental GT, Continental CT Cabrio, Mulsanne a nová generácia limuzín Flying Spur.

Športové kupé Continental GT


Bentley Continental GT je pravdepodobne najúspešnejší automobil výrobcu. Relatívne dobrá cenová dostupnosť, elegantný dizajn s výrazným športovým nádychom a skvelé motory sa stali pre klientov natoľko očarujúce, že sú ochotní investovať aj vyše 60 tisíc eur do starších jazdených vozidiel. Cena nového kusu je až dvojnásobná.

Bentley Continental GT v úprave S Foto: Bentley Motors Limited
Bentley Continental GT na ulici rozpoznáte veľmi jednoducho, ide totiž o jediné dvojdverové kupé od Bentley. Svojimi rozmermi pritom predčí väčšinu sedanov strednej triedy a zvukom motora dokonca aj výkonné SUV-čka.

Continental GT Convertible (GTC)


Jediný kabriolet v ponuke Bentley je upravenou verziou kupé Continental GT. Rovnako ako jeho pôvodca aj kabriolet má štyri miesta na sedenie, pričom aj pasažierom na zadných sedadlách je ponúknutý okázalý komfort.

Bentley Continental GTC (Convertible) Foto: Bentley Motors Limited
Predné i zadné sedadlá sú celkom oddelené, majú športovo ladené tvary s výrazným členením. Vzhľadom k tomu, že ide o jediný kabriolet v súčasnej ponuke výrobcu, nie je možné si ho spliesť.

Ohromná limuzína Mulsanne


Majestátny, silný, rozmerný, ťažký, luxusný, vyrobený s ohľadom na toho najnáročnejšieho klienta. Taký je automobil Mulsanne, najdrahšia limuzína od výrobcu. Mulsanne má klasický dizajn, ktorý sa vyčleňuje zo zvyšku ponuky.

Bentley Mulsanne Foto: Bentley Motors Limited
Všetky tri ostatné vozidlá výrobcu sú totiž nositeľom rovnakého dizajnového DNA, avšak Mulsanne si ide stále po svojej vlastnej ceste. Vďaka tomu je automobil zreteľne rozoznateľný a okamžite napovedá o spoločenskom statuse jeho majiteľa. Tieto vozidlá zo zásady nešoféruje majiteľ, ale najatý vodič limuzíny.

Cenovo dostupný Flying Spur


Limuzína s názvom Flying Spur, teda vo voľnom preklade letiaca ostroha, je cenovo dostupnejšia alternatíva k vozidlu Mulsanne. Táto limuzína pre náročných je reprezentantom súčasnej dizajnovej filozofie výrobcu, preto je pomerne jednoduché popliesť si jej prednú masku s kupé Continental GT a kabrioletom GTC. Flying Spur je totiž iba ďalšou verziou základného Continentalu.

Bentley Continental Flying Spur Foto: Bentley Motors Limited
Na ulici ho rozpoznáte podľa predĺženej zadnej časti s netypicky zahnutým vekom batožinového priestoru. Rovnako ako v Mulsanne aj vo Flying Spur sedí majiteľ vozidla na luxusnom zadnom sedadle s výnimočne veľkým priestorom pre oddych i prácu, za volantom by mal sedieť osobný vodič. Napriek tomu sa prevažne v Európe stretávame s tým, že si toto vozidlo riadia samotní majitelia, pretože z jazdy samotnej majú pôžitok. Preto je interiér prednej časti kokpitu vyhotovený z kvalitných materiálov a obsahuje nespočetné množstvo technických vychytávok, ktoré sú pre “lacnejšie” limuzíny stále neznámou.

Piatym modelom bude SUV


Bentley na svojich webstránkach s aktuálnym portfóliom vyčleňuje priestor pre SUV, ktoré do ponuky zaradí v roku 2015. SUV od Bentley bude jedným z najluxusnejším na svete, výrobca sa spolieha na pozitívny imidž a schopnosť ponúknuť platiacemu klientovi majstrovské dielenské spracovanie detailov. O motorizáciach a technických vlastnostiach zatiaľ nie je reč, ale Bentley sa už stihlo pochváliť, že do vývoja svojho prvého SUV investuje až 800 miliónov libier, čo je bez päťdesiatich miliónov až miliarda eur.

Prvé SUV od Bentley bude stáť približne 200-tisíc eur Foto: Bentley Motors Limited
Okrem toho Bentley oznámilo, že okrem nového SUV sa v dohľadnej dobe do jeho ponuky zaradí aj nové 4-dverové kupé. Konkurovať by mohlo napríklad BMW radu 6 alebo Mercedesu CLS 63 AMG v najvyššej výbave. Postavené by malo byť na platforme MSB, ktorú úspešne využíva napríklad koncernový brat Porsche vo svojom modeli Panamera.

Komentáre