Autá

Ikonický Beetle ako kabriolet v špeciálnych edíciách

"Volkswagen vzdáva hold zaniknutej nemeckej dielni Karmann modelom Beetle Cabriolet Karmann Edition. Verzia iBeetle je zasa určená do moderného mesta. "

Erik Stríž, 6. júna 2014 10:00
Volkswagen Beetle Cabriolet Karmann Edition Foto: Volkswagen


Karmann bola nemecká karosárska dielňa, ktorá celých 31 rokov (1949 - 1980) vyrábala práve kabrio verzie populárnych Chrobákov - Beetle. V roku 1901 istý Wilhelm Karmann zakúpil karosáreň Klases fungujúcu už od roku 1874, aby pokračoval s nadobudnutými skúsenosťami v podnikaní s novým obchodným menom Wilhelm Karmann GmbH.

Až do roku 2009 bol Karmann najväčším nezávislým výrobcom automobilov v Nemecku, vyrábal špeciálne edície a verzie známych vozidiel. Do povedomia sa značka zapísala najmä vďaka modelu Volkswagen Karmann Ghia, ale aj modelmi Golf Cabriolet, Scirocco, ktoré sa začali vyrábať práve u nej. Svoju prácu si odslúžila aj na výrobe strešných komponentov pre Mercedes-Benz CLK. Po viac ako storočí existencie (2010) Karmann definitívne skončil, ale teraz mu Volkswagen vzdáva úctu modelom Beetle Cabriolet.

Volkswagen Beetle Cabriolet Karmann Edition Foto: Volkswagen

Volkswagen Beetle bol vždy určený pre mladých ľudí a v obľube ho majú najmä slečny a dámy. Napriek tomu dokáže osloviť aj pánsku časť zákazníckeho spektra a nová verzia kabriolet je dokonca propagovaná výhradne s mužmi za volantom. V interiéri určenom pre ideálne dvoch, v núdzovom prípade aj pre štyroch pasažierov, nachádzame typické dizajnové prvky z tradičného Beetle. Multifunkčný kompaktný volant s členitým vzhľadom, nízky stredový tunel s jednoducho navrhnutými ovládacími prvkami, primerane veľký farebný displej a trojicu analógových ukazovateľov na samotnom vrchu prístrojovej dosky.

Volkswagen Beetle Cabriolet Karmann Edition Foto: Volkswagen

Po vzore pôvodného Beetle kabriolet od Karmannu je aj jeho najnovšia verzia ladená do čiernej a hnedej farby. Karoséria, na ktorej nachádzame v porovnaní s takým nedávno predstaveným iBeetle len minimálne množstvo úprav, je nositeľom šedého laku, interiér je ladený do čiernej a skladacia textílna strecha dostala svetlý odtieň hnedej. Trocha hnedej nachádzame ešte aj na čalúnení sedadiel.

Na automobile nájdete niekoľko štítkov Karmann upozorňujúcich na skutočnosť, že tento Beetle je prejavom úcty k tejto firme.

Volkswagen iBeetle je s uzavretou strechou a aj ako kabriolet Foto: Volkswagen

Inteligentný iBeetle bude komunikovať s mobilom


iBeetle bol prvýkrát predstavený v Šanghaji v roku 2013 a aj keď nebol revolučný, dokázal osloviť inteligentným rozhraním. Zaujímavosťou je, že je prvým vozidlom od Volkswagenu, ktoré využíva smartfón Apple iPhone ako aktívny komponent.

Volkswagen iBeetle Cabriolet Foto: Volkswagen

Kombinácia telefónu, aplikácie “Volkswagen Car Net The Beetle” a vstavanej dokovacej stanice vytvára základ pre rozšírenú funkčnosť vozidla. V skutočnosti pri čítaní oficiálnej tlačovej správy nie sme práve nadšení z toho, čo všetko bude nový iBeetle spolu s iPhonom vedieť, pretože nejde o žiadne revolučné riešenia. Pripojený smartfón dokáže navigovať, prehrávať hudbu a byť využívaný ako handsfree.

Volkswagen iBeetle Cabriolet Foto: Volkswagen

Ako už bolo napísané, revolúcia sa nekoná, avšak naznačuje smer, ktorým sa budú uberať mestské automobily. Integrácia mobilných zariadení do automobilov bude čoraz bežnejšia a funkčnejšia, vďaka čomu by sme mali zaznamenať aj prínos v oblasti bezpečnosti za volantom.

Komentáre