Autá

Prvý bio automobil na svete? Volkswagen Beetle vyrobený z dreva

"Jedna z najoriginálnejších automobilových úprav nevylepšila jeho výkon a ani doň nevniesla exkluzívne materiály. Práve naopak, obdarila ho stopercentne bio drevom. "

Erik Stríž, 15. mája 2014 14:00
Drevený Volkswagen Beetle z Bosny Foto: Youtube.com/DiagonalView


Sú ľudia, ktorí majú k svojmu automobilu o niečo vrúcnejší vzťah, ako väčšina z nás. Títo ľudia dokážu stráviť dlhé hodiny v garáži, opravujú a vylepšujú detaily, hrajú sa interiérom, čistia motor, prípadne robia na aute rôzne úpravy športového charakteru. Iní sa zasa nevidia na závodoch, ale svojho štvorkolesového miláčika chcú ukázať v celkom novom svetle, vo veľmi nezvyčajnom prevedení. Práve takým človekom je aj Momir Bojic z Bosny.

Momir Bojic je starší pán, ktorému moderné technológie asi veľa nehovoria. Namiesto toho, aby trávil čas pred obrazovkou televízora alebo s pohárom pivka, sa rozhodol investovať svoj čas do niečoho cennejšieho. A tým nemyslíme nič abstraktné, ale skutočnú speňažiteľnú hodnotu.

Drevený Volkswagen Beetle z Bosny Foto: Youtube.com/DiagonalView
Svoj starší Volkswagen Beetle zavrel do garáže a doprial mu nezvyčajné pokrytie karosérie a interiéru. Karoséria vozidla je hneď na prvý pohľad zreteľne definovateľná ako vyrobená z dreva. Predná kapota, kompletný profil automobilu, predný i zadný nárazník, logo Volkswagen, stĺpiky kokpitu, to všetko je pokryté drobnými kúskami dreva.

Drevený Volkswagen Beetle z Bosny Foto: Youtube.com/DiagonalView
Množstvo drevených lupienkov nájdete aj vo vnútri automobilu. Prekrytá je nimi celá prístrojová doska, volant a dokonca aj rádio obsahuje otočné voliče z dreva. Skrátka, nebyť staršieho motora, tento Volkwagen Beetle by bol skutočným bio automobilom.

Momir Bojic tvrdí, že pôvodne mal v pláne na auto umiestniť iba 9-tisíc drevených lupienkov. Keď to však spravil, uznal za vhodné siahnuť na vyššiu métu a doplniť ďalších 41-tisíc kúskov dreva. Celkovo sa tak na drevenej konštrukcii karosérie a kokpitu nachádza cez 50-tisíc kusov strojovo vyrezaných drevených lupeňov vo veľkosti jednoeurovej mince.

Drevený Volkswagen Beetle z Bosny Foto: Youtube.com/DiagonalView
Volkswagen Beetle pána Bojica je krásnou ukážkou toho, že ani dôchodca sa nemusí doma nudiť a s trochou úsilia môže vytvoriť niečo hodnotné a zaujímavé. Dokonca až tak zaujímavé, že púta pozornosť internetových čitateľov po celom svete. Otázne je iba to, koľko ho celá táto zábava stála...

Komentáre